NavMenu

Zašto je osiguranje domaćinstva bolja odluka i šta treba da znate pre nego što je donesete?

Izvor: eKapija Ponedeljak, 05.12.2022. 12:25
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock)
Primamljivim popustima na stvari koje nam nisu preko potrebne teško odolevamo i lako posežemo za novčanikom kako bismo ih kupili. Kad su neopipljive stvari u pitanju, poput osiguranja domaćinstva, stvari se malo komplikuju.

Osiguranje domaćinstva nije proizvod koji možemo da dodirnemo. Obično se ugovara na duge staze, a ko želi da se obaveže na redovno plaćanje nečega od čega će imati koristi samo u retkim slučajevima?

• Šta će mi osiguranje? Štete se događaju nekom drugom.
• Osiguranje je skupo i nepotrebno. Taj novac radije ću izdvojiti za neki svoj užitak.
• Osiguravajuće kuće ionako ne isplaćuju novac kad se šteta dogodi.

Ako se slažete sa nekom od ovih izjava, donosimo činjenice o osiguranju nekretnine koje možda niste znali pre nego što donesete konačnu odluku da li ćete zaštititi jednu od najvažnijih životnih investicija ili ćete je prepustiti sudbini.


Od svih rizika od kojih možete da osigurate svoj dom neki će se vrlo verovatno ostvariti.

(Foto: AdobeStock)

Kad dođe do izlivanja vode i uništenog parketa i nameštaja, troškovi popravki mogu da dosegnu i više stotina hiljada dinara. Može se dogoditi i da iz vašeg kupatila zbog naprsnuća cevi ili kvara na ventilima, voda procuri u komšijin stan. U tom slučaju, odgovorni ste za sanaciju komšijine imovine.

Provale u stan najčešće su leti kada su ljudi često odsutni. Ako dosad niste bili na meti provalnika, ne znači da nikad nećete postati.

Vremenske nepogode sve su češće i mogu prouzrokovati veliku štetu. Na primer, indirektan udar groma može da uništi elektronsku opremu, a direktan može da uzrokuje požar na instalacijama u kući.

Ukoliko zaboravite da ugasite ringlu na šporetu ili usled korišćenja neispravnog električnog uređaja, vrlo brzo se trenutak nesmotrenosti može pretvoriti u havariju.

Jaki vetrovi mogu da polome roletne na prozorima, razbiju staklena vrata u stanu, a bilo koja staklena površina može da strada i od udarca loptom koju može da šutne vaše ili komšijino dete.

Sve ove, ali i mnoge druge rizike, pokriva osiguranje domaćinstva.


Osiguranje građevinskog objekta i osiguranje domaćinstva su dve različite stvari.

(Foto: AdobeStock)

Osiguranje građevinskog objekta uključuje sve delove nekretnine poput podnih obloga, temelja, zidova, instalacija (u slučaju da je ugovoren lom instalacija), pomoćne objekte i ograde (ukoliko zadovoljavaju uslovima propisane karakteristike). Osiguranjem građevinskog dela nisu pokrivene štete nastale na stvarima u domaćinstvu poput nameštaja, tehnike, odeće ili obuće, nakita i umetnina. One se osiguravaju osiguranjem stvari domaćinstva. Stvari u domaćinstvu i građevinski objekat mogu se osigurati posebno ili u paketu, a vaša nekretnina je u potpunosti osigurana samo uz osiguranje građevinskog objekta i stvari domaćinstva.


Šteta se može prijaviti brzo i jednostavno – online, imejlom ili telefonom.

Kod sklapanja polise osiguranja je potrebno da se dobro upoznate sa svojim pravima u slučaju nastanka štete. Zato je neophodno da se kod izbora pokrića i paketa osiguranja konsultujete sa savetnikom za osiguranje koji će vam detaljno objasniti šta je polisom pokriveno. Šteta se može prijaviti online, imejlom ili telefonom, brzo i jednostavno, a ako ste u pokriću, vrlo brzo će vam biti nadoknađena.

Cena osiguranja imovine nije visoka kako mnogi misle.

Kao jedan od najčešćih razloga neugovaranja osiguranja nekretnine obično se navodi – previsoka cena. Da to nije istina, pokazuje naš obračun po kom se stan od 60 metara kvadratnih može osigurati već za 5 evra mesečno u paketu Komfort uz ugovoreno osiguranje domaćinstva, građevinskog objekta i stvari u njemu ili drugim rečima, već za 1 evro po kvadratnom metru vaše nekretnine (u zavisnosti od izabranog paketa). Svako može brzo i jednostavno da izračuna svoju premiju s pokrićima po izboru na UNIQA webshopu gde možete kupiti osiguranje, a takođe možete posetiti jednu od UNIQA poslovnica i zaključiti svoju polisu osiguranja.

"Bolje odluke uvek zvuče pametno" slogan je nove UNIQA regionalne digitalne marketinške kampanje osiguranja domaćinstva koja je istovremeno započela u svim zemljama SEE regiona: Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Bugarskoj. Ovom kampanjom UNIQA želi da ukaže na važnost osiguranja domaćinstva.

(Foto: Shutterstock)

U skladu sa svojim sloganom "Živimo bolje zajedno", u ovoj kampanji UNIQA ohrabruje ljude da donose bolje odluke, upoređujući osiguranje domaćinstva sa stvarima iz svakodnevnog života za koje smo odmah spremni da izdvojimo novac i često koštaju više od polise osiguranja domaćinstva.

Kampanja poručuje da "bolje odluke uvek zvuče pametno", a odluka o osiguranju domaćinstva za već od 5 evra mesečno, koliko, na primer, iznosi mesečna premija osiguranja za stan od 60 metara kvadratnih nije luksuz, već jedna od najvažnijih životnih investicija.

Na svakom je vlasniku nekretnine odluka da li hoće da zaštiti svoju najvredniju imovinu ili će plaćati posledice neželjenih događaja. Bolje odluke uvek zvuče pametno.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.