Izvor: Danas | Ponedeljak, 07.03.2005.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Braća Jojić iz Užica, deo Microsoft tima, na tragu vakcine protiv SIDA-e ?

Braća Nebojša i Vladimir Jojić iz Užica, članovi Microsoft tima u SAD, zajedno sa dr. David Heckerman-om, na tragu su otkrića vakcine protiv SIDA/AIDS-a, hepatitisa C i drugih mutirajućih virusa, koje bi biolozima poslužilo za pronalaženje vakcine protiv ove bolesti. Dve godine ovaj time rad na projektu, a rad je rezultirao otkrićem algoritamskog koda za dešifrovanje promena na ovoj grupi virusa.

 

Vakcine se trenutno nezavisno proveravaju u laboratorijama u Sijetlu, Bostonu, Harvardu i Austriji, pa će u narednih 6 meseci biti poznata njihova efikasnost.

 

Nebojša je rođen u Užicu 1971.godine, a od 1995 radu u SAD. osnovni školu je završio u Užicu, MAtematičku gimanziju i Elektrotehnički fakultet u Beogradu, postdiplomske studije je upisao u Chicago-u, a na poziv profesora Toma Huanga nastavio na univerzitetu Illinois u Urbani, gde je i doktorirao. Potom je dobio posao u Microsoft-u.

 

Šest godina mlađi brat Vladimir, završio je Matematičku gimanziju, upisao Prirodno-matematički fakultet u Beogradu, a pri kraju druge godine odlazi u Illinois, gde je diplomirao i magistrirao. Potom se priključuje Microsoft timu i sada priprema doktorat.

 

Roditelji, Gordana (ekonomista) i Miroljub (pejzažni arhitekta) i dalje žive u Užicu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.