NavMenu

Savez samostalnih sindikata Beograda predložio skraćenje radnog vremena radi uštede energije

Izvor: Politika Petak, 02.12.2022. 17:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: rangizzz/shutterstock.com)Ilustracija
Savez samostalnih sindikata Beograda nedavno je predložio Vladi Srbije i Skupštini grada Beograda da se u svim institucijama i preduzećima čiji su osnivač država i grad što pre uvede skraćeno radno vreme, jer bi se na taj način mogla uštedeti energija i energenti. Predloženo je i da se inicijativi odazovu svi privatni poslodavci, odnosno da i oni skrate svoje radno vreme, za najviše dva sata.

Kako ističe Dragan Todorović, predsednik beogradskog sindikata, od države do sada nije stigao odgovor na njihovu inicijativu, ali je zato beogradska uprava usmeno dala obećanje da će na narednoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta ova tema biti razmotrena.

– Sednica beogradskog SES-a biće održana ovog meseca, pa ćemo tada znati šta i kako dalje. U zahtevu koji je sindikat poslao na adresu premijerke i gradonačelnika Beograda naznačeno je da bi ovaj predlog trebalo sprovesti gde god je izvodljivo, i to samo pod uslovom da se zaposlenima ne umanjuju mesečne zarade – podsetio je Todorović.

Inače, da to nije novost u svetu potvrđuje i najnovija vest iz Nemačke. U toj zemlji se prvi put od januara ove godine povećao broj radnika sa skraćenim radnim vremenom, pa je tako u periodu od avgusta do novembra porastao sa 76.000 na 187.000, objavio je minhenski Institut za ekonomska istraživanja, prenosi sajt Politika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.