NavMenu

Rim stavio pod privremenu upravu rafineriju ruskog Lukoila na Siciliji

Izvor: Beta Petak, 02.12.2022. 08:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / cmafla)Ilustracija
Nova italijanska Vlada stavila je pod privremenu upravu rafineriju ruskog naftnog gigantga Lukoila u Priolu na Siciliji da bi se izbeglo njeno zatvaranje i garantovao kontinutet energetskog snabdevanja zemlje, rekao je za Frans pres jedan Vladin izvor.

Rafineriji ISAB koju kontroliše Lukoil, jednoj od najvećih u Evropi, pretio je prekid proizvodnje zbog stupanja na snagu 5. decembra embarga EU o uvozu ruske nafte morskim putem.

Privremena uprava je predviđena za maksimalni period od 12 meseci, rekao je Vladin izvor. Ukaz u tom smislu usvojen je na Vladi.

- Hitna intervencija ima za cilj da istovremeno zaštiti nacionalni strateški izvor i tako važno zapošljavanje za Siciliju i celu zemlju - rekla je premijerka Đorđa Meloni u kratkom saopštenju u kome nije iznela sadržaj ukaza.

Ovim potezom Rim sledi primer Berlina koji je u septembru preuzeo upravu nad aktivnostima ruske naftne kompanije Rosneft u Nemačkoj, gde ona upravlja brojnim rafinerijama.

Opstanak rafinerije ISAB bio je u pitanju jer je bila primorana da se snabdeva 100% ruskom naftom, u odnosu na 10% do 15% pre rata u Ukrajini. Iz straha od sankcija evropske banke prestale su da je finansiraju i da joj daju neophodne garancije za uvoz nafte iz drugih zemalja.

Rafinerija ISAB ima godišnji kapacitet prerade od deset miliona tona sirove nafte, može da dostigne do 14 miliona tona i obezbeđuje oko 20% nacionalnih potreba.

Predsednik oblasti Sicilije Renato Skifani rekao je da je to privremeno rešenje da bi se izbegla blokada mašina i rada kao i katastrofe za zaposlene koja bi bila posledica toga. Ovim rešenjem se ostavlja vreme da se traže mogući kupci, a ne isključuje se ni put nacionalizacije, rekao je on.

S tim u vezi američki investicioni fond Crossbridge Energy Partners pregovara o sporazumu sa Lukoilom o kupovini rafinerije čija vrednost je procenjena na jednu do 1,5 mlrd EUR, preneo je Fajnenšal tajms.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.