Izvor: eKapija | Utorak, 01.02.2011.| 15:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Limundo" dobio svoju valutu - Virtuelni novac za on-line kupovinu

Portal "eKapija" i ove godine, krajem marta tradicionalno će dodeliti "Aurea" nagrade najboljim investitorima u 2010. godini. Kako se približava novi ciklus izbora, posetili smo kompanije koje su prošle godine ušle u uži krug nominacija, da vidimo dokle su stigle u svom poslovnom razvoju.

Za "Limundo", najuspešniji aukcijski sajt za fizička lica u Srbiji, 2010. bila je više nego uspešna. Pokrenuli su portal www.kupindo.com koji je namenjen kupovini i prodajo po fiksnim cenama. Za manje od godinu dana "Kupindo" je dosegao broj od 150.000 artikala u ponudi i dospeo na listu 100 najposećenijih sajtova u zemlji.

Sa druge strane, i matični sajt, Limundo.com povećao je promet čak 100%.

Kako u razgovoru za "eKapiju" kaže Olga Maksimović, direktorka marketinga "Limunda", broj posetilaca je porastao čak tri i po puta. Sa 20, 8 miliona "skočili" su na cifru od 73,9 miliona pregledanih stranica.

Te posetioce zasigurno je privukla šarenolika ponuda ovog aukcijskog sajta. Naime , u toku 2010, broj ponuda povećan je čak pet puta, tako da se putem "Limunda" moglo kupiti više od milion proizvoda.

Da li zbog ponuda, olakšanog načina kupovine, predmeta koje ne mogu naći na drugom mestu, ili nečeg drugog, broj uspešno izlicitiranih-prodatih proizvoda, porastao je više od tri puta. Preciznije, prošlu godinu su završili sa 65.135 "transakcije", naspram 19.801 iz 2009. godine.

"Limundo" tim na dodeli "Aurea 2010" nagrada

Prihod je porastao 660%, a bruto profit 669%. To je svakako uticalo da, prema podacima koje je "eKapiju" izneo "Limundo", tržišna vrednost sajta skoči 2,8 puta.

- Svi ovi podaci učinili su da u prethodnoj godini privučemo novi krug investicija – kaže Maksimović za naš portal.

Limundo novac

Vodeći se idejom da da je u "on-line" trgovini najvažnije poverenje, i da nažalost veliki sistemi direktnog plaćanja preko "mreže" poput servisa "Pay pall" nikako da dođu u Srbiju, "Limundo" je uveo novi sistem plaćanja – "Limundo Cash" (LC).

LC je jednostvan sistem plaćanja koji obezbeđuje da kupac dobije predmet u opisanom stanju - a prodavac dobije novac.

- Prodavac nudi plaćanje preko LC-a, kupac odabira taj način plaćanja i predmet plaća direktno na poseban tekući račun sa posebnim pozivom na broj, kada uplata legne "Limundo" javlja prodavcu da može da pošalje predmet, prodavac šalje predmet - kupac javlja da mu je stigao predmet i da je u opisanom stanju. "Limundo" prosleđuje novac direktno prodavcu na njegov tekući račun - objašnjavaju u "Limundu".

Ovaj način plaćanja je obavezan za pravna lica, dok fizička mogu da biraju kako žele da plate.

Kako kažu u "Limundu", prodavac ima rok od tri dana da se izjasni o načinu plaćanja za koji se odlučuje, a rok da izlicitirani predmet stigne do kupca je 7 dana.

- Po tome se uklapamo u zakonske okvire, a poštujemo i Zakon o zaštiti potrošača, te svaki kupac ima pravo da u roku od dve sedmice, vrati kupljeni proizvod, ukoliko on ne odgovara opisu na našem sajtu.

Treba napomenuti da je usluga "Limundo Cash" za kupce besplatna. Prodavci plaćaju samo troškove koje "Limundo" ima prema banci za prosleđivanje novca. Troškovi zavise od banke u kojoj se nalazi račun prodavca. Banka Intesa, sa kojom je "Limundo" prvo uspostavio saradnju naplaćuje 15 dinara po transakciji, a ostale banke 25 dinara po transakciji ili 0,054% ako je vrednost veća od 50.000 dinara.

U slučaju da kupcu ne stigne predmet ili nije u opisanom stanju "Limundo" vraća uplaćeni novac u punom iznosu.

Kupcu je omogućeno plaćanje i putem e-banking sistema, ali i direktnom poštanskom uplatnicom. Za sada još uvek nije moguće plaćanje platnim karticama.

J.Đ.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.