NavMenu

Uz salatu i cveće - "Grow Rasad" u Irigu pokrenuo proizvodnju "Dan i noć" sadnica

Izvor: eKapija Utorak, 01.02.2011. 15:25
Komentari
Podeli

Portal "eKapija" i ove godine, krajem marta tradicionalno će dodeliti "Aurea" nagrade najboljim investitorima u 2010. godini. Kako se približava novi ciklus izbora, posetili smo kompanije koje su prošle godine ušle u uži krug nominacija, da vidimo dokle su stigle u svom poslovnom razvoju.

Zelena salata sa korenom, koja se "stidljivo" pojavila na tržištu, zahvaljujući sistemu proizvodnje u uslovima hidroponije kompanije "Grow Rasad" postala je veoma traženi proizvod kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

Anđelko Mišković, direktor kompanije "Grow Rasad", u razgovoru za "eKapiju" kaže da je veoma zadovoljan prodajom zelene salate sa korenom i otkriva da su u kompaniji od ove godine pokrenuli i proizvodnju cveća "Dan i noć".

- Ova zelena salata specifična je po tome što se gaji u uslovima hidroponije, a zatim se pakuje u specijalne kese i plasira na tržište zajedno s korenom- kaže Mišković.

Naš sagovornik objašnjava da se proizvodnja salate sa korenom odvija se u uslovima zatvorenog sistema hidroponije na otvorenom polju površine 2,5 ha. Sistem funkcioniše tako da voda obogaćena hranivima neprestano cirkuliše.

- Naime, kako bi prehranila i zalila biljke, voda prvo ulazi u sistem gredica na kojima su tresetne kocke sa salatom a zatim podzemnim cevima gravitaciono otiče do kolekcionog rezervoara gde je pumpa prebacuje do mesta na kojem se dopunjuje novom količinom vode i hranivima - objašnjava Mišković.

Za sistem hidroponije karakteristično je i to da se sprovodi kontinuirana kompjuterska kontrola hemijskog sastava vode i da se potrebna količina određuje se na osnovu intenziteta svetlosti.

Salata u takvom sistemu proizvodnje ostaje maksimalno 40 dana posle čega se plasira na tržište zajedno s korenom. Ovakavim načinom proizvodnje dobija se na dugotrajnosti i očuvanju kvaliteta, jer može opstati i do 10 dana.

Mišković kaže da je sistem na otvorenom polju počeo da radi krajem 2010. godine, a komercijalna proizvodnja tek treba da uzme maha.

- Na taj način "Grow Rasad" će upotpuniti ciklus i cele godine isporučivati salatu svim zainteresovanim kupcima - kaže Mišković.

On ističe da su u "Grow Rasadu" uspeli da za godinu dana povećaju kvalitet i obim proizvodnje.

- Naši rasadnici se prostiru na 2,5 ha i proizvode 150.000 komada salate mesečno, odnosno oko 5.000 komada dnevno. Ovo je veliki uspeh s obzirom na to da je prenos pre godinu dana iznosio 1.000 komada salate dnevno.

Dan i noć

Osim što u proizvodnom programu ima razne vrste salata i rasada, "Grow Rasad" je ove godine počeo poizvodnju sadnica cveća "Dan i noć".

- Odlučili smo se na ovakav korak kako ne bismo imali "vremensku prazninu" u proizvodnji salata i rasada. Cveće "Dan i noć" je otporno na klimatske uslove, a uzgajaćemo ga od jula do oktobra - navodi Mišković.

Rezultat prve isporuke je, kako kaže naš sagovornik, bio izvanredan. Prodata je celokupna proizvodnja od oko 250.000 sadnica, a kupci su uglavnom bile lokalne cvećare.

Kada je reč o planovima kompanije, Mišković kaže da da je prioritet "Grow Rasada" da postanu dominantni na tržištu Srbije s obzirom na to da su kapaciteti za proizvodnju rasada povrća kod ostalih preduzeća daleko ispod konkurentnog nivoa. Ali da to ne znači da će zanemariti širenje na inostrana tržišta.

- "Grow Rasad" izvozi veliki deo proizvodnje, tako da je obnavljanje saradnje sa inostranim partnerima i prodor na ino tržišta deo naše razvojne strategije. Primera radi, naša kompanija već treću godinu za redom izvozi rasad celera za tržište Austrije s tim da je ovogodišnja isporučena količina veća za 15% od prošlogodišnje - objašnjava naš sagovornik.

Na kraju, Mišković kaže da je pronalaženje novih partnera u inostranstvu ključ uspeha srpske poljoprivrede i dodaje da su za takve kupce neophodni besprekorni kvalitet, kvantitet i pakovanje.

N.I.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.