Izvor: Promo | Četvrtak, 01.12.2022.| 17:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Domaći biznis i javni sektor treba da iskoriste prednosti tehnologija kao gorivo za dugoročni rast i razvoj

Milan Gospić, direktor Microsoft-a u Srbiji
Milan Gospić, direktor Microsoft-a u Srbiji (Foto: Microsoft/Promo)
Prema istraživanjima ekonomista, za samo nekoliko meseci od početka 2020. godine, proces digitalizacije u kompanijama i organizacijama ubrzan je kao da je u proseku prošlo tri do 7 godina. Iz korena su promenjeni načini rada, učenja, povezivanja i kupovine. Procene analitičara su da će se ovaj trend nastaviti i da dodatno ubrzanje sledi. Da li je danas ijedan biznis moguć bez digitalizacije – pitanje je na koje će pokušati da odgovore predstavnici IT industrije, donosioci odluka, lideri iz kompanija koje su već uspešno sprovele ili sprovode transformaciju, na 22. po redu konferenciji Sinergija.

Jedan od najvećih ICT događaja u regionu, Sinergija 22, nakon dva uspešna digitalna izdanja vraća se uživo i od 6. do 8. decembra 2022. godine održava u Hotelu Crowne Plaza u Beogradu.

Pod sloganom "SpeedITup", konferencija poziva učesnike da prate korak ubrzane digitalizacije, a mi smo u susret Sinergiji razgovarali sa Milanom Gospićem, direktorom Microsoft-a u Srbiji, zaduženim za strateški razvoj kompanije i blisku saradnju sa domaćim klijentima i partnerima. Microsoft tradicionalno pruža podršku Sinergiji, a Gospić nam najavljuje i trendove koje će predstaviti ovogodišnja konferencija.

Microsoft i ove godine podržava konferenciju Sinergija, koja tradicionalno stavlja u fokus najrelevantnije tehnološke teme današnjice. Šta su po Vama teme na koje treba obratiti pažnju na Sinergiji 22?

Sinergija je, već 22 godine, mesto susreta lidera digitalne transformacije u Jugoistočnoj Evropi i platforma za predstavljanje tehnoloških inovacija, njihove primene u biznisu i brojnih benefita koje tehnologija donosi u svim segmentima društva. Ove godine, jedna od osnovnih tema na koje treba obratiti pažnju jeste upotreba cloud-a koja omogućava postizanje boljih poslovnih rezultata, sa manjim ulaganjima. Takođe, neke od tema koje će biti obrađene na Sinergiji 22, a koje su ključne za uspeh svakog biznisa, iz bilo koje oblasti, kako danas, tako i u budućnosti, jesu data-driven pristup, odnosno strateško planiranje u skladu sa podacima kojima kompanije i organizacije raspolažu, unapređenje efikasnosti kroz automatizaciju i AI, prihvatanje hibridnih modela rada i unapređenje sajber bezbednosti. To je ujedno i ono što u Microsoftu vidimo kao zahteve koji dolaze od naših klijenata – žele manji utrošak vremena, niže troškove, jednostavnija rešenja, sa više inovacija, agilnosti i otpornosti.

Tehnologija je prihvaćena kao glavni pokretač globalne ekonomije. Da li bilo koji biznis danas uopšte može da računa na uspeh bez digitalizacije?

Digitalne inovacije danas oblikuju čitave industrije, i svaki biznis, bez obzira na oblast, na neki način jeste tehnološki biznis. Ili bi to morao da bude, ukoliko pretenduje da bude konkurentan na tržištu. Najuspešnije kompanije biće one koje se bolje snađu u uvođenju digitalnih tehnologija, poput cloud servisa, IoT i veštačke inteligencije. Tehnološka rešenja omogućavaju "pametniji" i brži rad, bilo da je reč o umetniku koji preko e-commerce platformi odjednom ima daleko veće tržište za svoje radove, poljoprivredniku koji putem senzora automatski prikuplja biohemijske karakteristike tla koje obrađuje, fabrici koja automatizacijom ubrzava proizvodnju i smanjuje troškove, banci koja omogućava da ne čekate u redu nego da račune platite preko aplikacije na telefonu, ili državnoj administraciji koja građanima nudi lakši pristup seriji usluga, bez odlaska na šalter. Naša tehnologija, Microsoft Cloud ima ulogu u rešavanju kompleksnih poslovnih potreba i pomaže korisnicima da se digitalno transformišu. Prateći trendove, izazove i prilike u različitim industrijama kao što su zdravstvo, maloprodaja i finansije, za specifične industrije zajedno s nezavisnim prodavačima softvera pružamo najbolje od naših proizvoda i rešenja. Imajući na umu važnost održivog poslovanja u svim industrijama, osiguravamo tehnološke alate za napredak na području održivosti (analitika, izveštavanje, praćenje, uvidi u to kako pratiti uticaj na okolinu).

Iz vašeg iskustva sa kompanijama sa kojima ste sarađivali – da li se budžet za digitalizaciju danas posmatra kao investicija, a ne više kao trošak?

I znanje i tehnologija su jednako dostupni u našem regionu, kao i u ostatku sveta. Lideri i menadžeri kompanija ne žive u vakuumu, aktivno prate globalne trendove, i u skladu sa mogućnostima svojih budžeta, implementiraju ih u poslovanje svojih kompanija i organizacija. Oni koji u digitalizaciji prednjače i to shvataju kao investiciju, jesu možda trenutno još uvek u manjini, ali su sa druge strane i pravi primeri prosperiteta u poslovanju. Globalna svetska dešavanja u poslednje dve godine su uticala tako da se digitalna tranformacija, gotovo preko noći, podigla na mesto primarnog poslovnog prioriteta. Nijedna međunarodna kompanija ne može biti uspešna u nekom okruženju ako ne investira u to okruženje. Microsoft je potpuno posvećen tome i u poslovnom i u razvojnom smislu. Ulaganje u digitalizaciju snažno deluje na sveopšti razvoj države.

Velike kompanije koje su lideri u svojim industrijama gotovo da su u potpunosti digitalizovale svoje poslovanje. Da li iz vaših iskustava mogu da uče mala preduzeća i da li je Sinergija prilika da iz prve ruke čuju kako mogu da unaprede svoje biznise?

Apsolutno, Sinergija 22 je sjajna prilika za kompanije svih veličina, pa tako i male i srednje, da se na jednom mestu upoznaju sa najboljim praksama i alatima koji su na raspolaganju za unapređenje poslovanja. U toku prva dva tehnička dana Sinergije, kroz više od 90 predavanja, posetioci će moći da se upoznaju sa najnovijim tehnologijama i procesima koje pojedincima, biznisima i čitavim industrijama omogućavaju brži, sigurniji i efikasniji rad uz povećanje produktivnosti u svim poslovnim procesima, dok je treći dan rezervisan za razgovore sa liderima nekih od najuspešnijih kompanija u zemlji i regionu, kao i predstavnicima Vlade i javnog sektora na čijim primerima digitalizacije svi mogu da nauče veoma korisne lekcije i da ih prilagode i upotrebe u svojim biznisima. Microsoft je posvećen unapređenju uslova života u lokalnim zajednicama širom sveta, a jedan od preduslova za to je svakako i jačanje lokalnih ekonomija. Nezaobilazan faktor na tom putu je i podsticanje malih i srednjih preduzeća da prigrle digitalnu transformaciju. Domaći biznis i javni sektor treba da iskoriste prednosti digitalnih tehnologija kao gorivo za dugoročni rast i razvoj.

(Foto: Microsoft/Promo)
Kakvo je stanje u regionu, i, preciznije, u Srbiji kada je reč o stepenu digitalizacije? Koji su dobri primeri, a gde kasnimo?

Srbija je jedna od 16 evropskih zemalja obuhvaćena Microsoftovim Digital Futures indeksom koji pokazuje nivo digitalizacije u kategorijama digitalno poslovanje, digitalna vlada i javni sektor, digitalna infrastruktura, digitalni sektor i ljudski kapital. Kada gledamo prosek zemalja srednje i istočne Evrope, naša zemlja beleži dobar rezultat kad su talenti u pitanju, Srbija je izuzetno dobra u ICT izvozu i doprinosu ICT sektora BDP-u o čemu svedoči podatak da IT industrija generiše 10% ukupnog BDP-a Srbije. Takođe, Srbija je jedna od zemalja s najboljim rezultatom kada je reč o rodnoj ravnopravnosti IT profesionalaca, odnosno broju žena u IT industriji. Ostvaruje se značajan napredak u digitalizaciji, otvaranju i podršci inovacijama. Kada je reč o zemljama regiona, pred svima je zadatak da dodatno digitalizuju javne usluge. Postoji primer iz kojeg možemo svi da učimo, a to je Estonija u kojoj se 99% javnih usluga može zatražiti i dobiti online. Opšti zaključak je da je Srbija na dobrom putu i ima snažan potencijal i sve preduslove da postane digitalno središte ovog dela Evrope i da svoj ekonomski razvoj temelji na inovacijama i novim tehnologijama.

Koja predavanja ćete Vi posetiti na Sinergiji?

Na Sinergiji 22 će tokom dva dana biti održano više od 90 predavanja, sa preko 70 predavača iz celog sveta. Jedna od draži tehnologije je upravo u tome što je moguće ne propustiti ništa od kvalitetnih sadržaja, čak i kada ne možete fizički da prisustvujete svakom predavanju. Tokom prva dva tehnička dana konferencije fokus će biti na novoj eri developmenta bez kodiranja, načinima na koji poslovne aplikacije povećavaju produktivnost, integracijama okruženja i alata za nove načine rada i saradnje, šta nam donose cloud servisi u hibridnim okruženjima... Predavanja su raznovrsna i osmišljena tako da odgovore na sva goruća pitanja savremenog trenutka.

Veliko mi je zadovoljstvo što ću imati priliku da budem jedan od domaćina trećeg dana Sinergije 22 – Biznis dana, na kom će se okupiti poslovni lideri i donosioci odluka iz svih oblasti industrije. Na panelu Vizija velikih – vizija lidera, imaćemo priliku za opušteniji format razgovora sa izvršnim direktorima velikih svetskih i regionalnih kompanija koje posluju u našoj zemlji među kojima su Coca Cola HBC, Schneider Electric, Nelt Group i BlackRock. Biće predstavljena i priča o uspešnoj digitalizaciji jedne domaće državne institucije kroz studiju slučaja Republičkog zavoda za statistiku, a na panelu Fokus na retail će o načinima na koje digitalizacija pravi revoluciju u maloprodaji razgovarati predstavnici uspešnih trgovinskih lanaca i e-commerce platformi iz kompanija Delhaize Srbija, Ananas, Sport Vision Group i Telekom Srbija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE