NavMenu

Energetska kriza: najisplativije opcije za grejanje i kako opstati u trenutnom haosu

Izvor: eKapija+ Sreda, 30.11.2022. 12:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Thomas Vitali/Pixels)Ilustracija
Zima nije zvanično počela, ali sa određenim zakašnjenjem u odnosu na sve prethodne godine, grejanje radi punom parom.

Ono što je sve zadesilo jesu veći troškovi grejanje, ma koju god sirovinu za njega koristili, kao i viši mesečni računi za centralno ili grejanje na struju. Glavno pitanje koje se svuda provlači jeste – kako opstati i kojoj soluciji za grejanje se prikloniti, a da se ulaganja ne utrostruče ili postanu viši čak i od toga?!

Ono što se u ovom momentu čini kao možda najisplativija opcija jeste podno grejanje, naravno, za sve one koji ih u svojim domovima imaju. Njegova prednost je uglavnom to što se najčešće nađe u sklopu privatnih kotlara u kućama i stambenim zgradama, pa se troškovi obračunavaju isključivo za period korišćenja grejanja. Ali, šta je dobro još koristiti kako biste se zagrejali, ugrejali domove, a da uspete da ostvarite određenu uštedu. Kvalitetna čajna mešavina će vam dobro doći i ove zime, ali pre toga, ovu su saveti koje nije loše poslušati.


Korišćenje grejalice u prostorijama koje se ne koriste previše

Iako njihovo korišćenje bude aktuelno u predzimskom periodu i periodu nakon grejne sezone, kada je još uvek hladnjikavo, grejalice mogu da budu "zvono kao spas" u grejnom smislu. Ono što možete da uradite jeste da njima grejate prostorije koje retko koristite, u momentu kada u njima boravite, ali se mogu koristiti i za spavaće sobe. Grejalice za kratko vreme ugreju prostor i stvore prijatnu atmosferu, pa vam sigurno neće biti hladno, a spavaće sobe bi inače bilo dobro da budu nešto hladnije, jer spavanje u jako zagrejanim prostorijama nije najzdravija opcija. Uz mali utrošak električne energije, smanjićete potrošnju derivata koje koristite za konstantno grejanje i tako ćete postići uštedu koja nije mala.


Ušteda uz peći na drva je prilično velika

Kako sve, tako su i drva ove sezone poskupela, te dostigla možda najvišu cenu ikada. Međutim, opet su isplativija u odnosu na druge sirovine, a posebno je važno njihovo korišćenje ako imate svoje šume. U tom slučaju ušteda u samom startu je ogromna. Pored uštede te vrste, peći na drva vam omogućavaju da uštedite i električnu energiju u brojnim situacijama.

Veliki broj peći na drva može se koristiti za zagrejavanje vode, kuvanje kafe, ručka, da skuvate topli napitak od čajne mešavine koju volite, a verovali ili ne, sve nabrojano predstavlja ogroman trošak struje, posebno kada se električni šporeti uključuju na kratko, kao kada je potrebno zagrejati vodu za kafu, čaj ili nešto slično. Sve to uz peći na drva ne morate da radite, pa će i mesečni računi biti niži. Dobra strana drveta je i to što je zdravo za korišćenje, a u hladnim danima se zdravlju valja posebno posvetiti.


Očuvanje zdravlja u hladnijim prostorijama uz čajne mešavine, suplemente i garderobu

Već smo napomenuli da se određene prostorije ne moraju grejati konstantno, ali to znači i da se ne možete pokrivati isključivo tankim prekrivačima i nositi letnje pižame. U uslovima hladnijih dana i prostorija bitno je da mislite na zdravlje. Na prvom mestu je tu toplija garderoba, a onda na red dolaze suplementi i čajne mešavine koje služe podizanju imuniteta. Kroz suplemente to mogu biti vitamini D, B, C kao najvažniji za snažan imunitet, a čajne mešavine birajte tako da brinu o respiratornom sistemu, a svaki od njih će vas grejati – to je sigurno.

I za kraj, koristite električnu energiju racionalno, uz upotrebu perioda jeftine struje i brige o korišćenju svih aparata onda kada je to zaista potrebno.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.