NavMenu

Šoškić: Nema galopirajuće inflacije, ali će biti dugotrajna

Izvor: Radio 021 Utorak, 29.11.2022. 10:46
Komentari
Podeli
Dejan Šoškić (Foto: Screenshot/Youtube/N1)Dejan Šoškić
Bez obzira na brojna poskupljenja, ne može se govoriti o galopirajućoj inflaciji, do nje ima još dosta i te prognoze evropskih ekonomista se neće ostvariti.

To je izjavio bivši guverner NBS i profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić televiziji Insajder, a preneo FoNet.

On je istakao da će inflacija verovatno biti dugotrajna, ali ipak na nivou koji je daleko ispod galopirajućeg, ali je upozorio da je inflacija od 15, 20 i 25% nedopustiva ukoliko želimo da imamo stabilne uslove za privredni razvoj i ako ne želimo da stanovništvo veoma ozbiljno izgubi na kupovnoj snazi.

- To nije dobro ne samo s aspekta životnog standarda, već ni sa aspekta sposobnosti stanovništva da svojom potrošnjom podstiče ekonomsku aktivnost - rekao je Šoškić, dodavši da inflacija mora da se obara i da misli da se već zakasnilo s tim.

- I Evropa i Amerika trebalo je da reaguju još pre godinu dana, jer je bilo jasno da to nije prolazna inflacija koja je došla na strani ponude, kako se tada najčešće govorilo - kazao je Šoškić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.