NavMenu

Izgradnja centralnog prečistača otpadnih voda u Novom Sadu počeće 2023. godine

Izvor: Novosti Utorak, 29.11.2022. 08:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hxdyl/shutterstock.com)Ilustracija
Kako bi otpadne vode kanalizacionog sistema Novog Sada ubuduće odlazile u Dunav prečišćene po najsavremenijim evropskim standardima, proteklih nekoliko godina obavljen je značajan deo priprema za ostvarivanje velikog i skupog projekta izgradnje centralnog prečistača (CP) koji će biti lociran, u skladu sa ranije donetom odlukom Skupštine grada, na lokaciji Rokovog potoka na sremskoj strani grada.

To pitanje regulisano je i u okviru Plana generalne regulacije Petrovaradina, dokumenta usvojenog na sednici Skupštine grada sredinom septembra ove godine, u kojem je navedeno da će objekat tog centralnog gradskog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda biti lociran na desnoj obali reke, na površini od 14,5 hektara.

- Kapacitet budućeg prečistača biće 400.000 stanovnika, uz mogućnost proširenja do 500.000. Sva prateća infrastruktura biće prilagođena toj maksimalnoj izgrađenosti – precizirano je u planu.

Početak prve faze izgradnje CP predviđen je za iduću 2023. godinu a, kako je navedeno u planu, završna faza trebalo bi da bude gotova oko 2035. godine. Eksploatacioni vek tog postrojenja procenjuje se na 30 godina.

Jedan od najznačajnijih i najvrednijih objekata izgrađenih u sklopu priprema za izgradnju CP jeste Nova glavna crpna stanica (NGCS), locirana na levoj obali Dunava u neposrednoj blizini novog drumsko-železničkog mosta i Kvantaške pijace, za čiju je prvu fazu izgradnje iz gradske kase bilo izdvojeno ukupno 860 miliona dinara.

U okviru tog velikog i važnog projekta CP neophodno je da bude urađene i niz pratećih kolektora i crpnih stanice na različitim lokacijama.

Ukupna vrednost prve faze izgradnje CP, prema procenama Prethodne studije izvodljivosti, projektovana je na 70 mil EUR, ali se očekuje da taj iznos bude znatno viši, čulo se u raspravi na jednoj od ranijih sednica Skupštine grada.

Izrada Prethodne studije izvodljivosti s Generalnim projektom za CP koštala je 300.000 EUR, a taj novac je obezbeđen iz evropskog Fonda za tehničku podršku za Zapadni Balkan
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.06.2024.  |  Energija

Prvi korak ka gradnji nuklearnih elektrana u Srbiji - Raspisan tender za izradu preliminarne studije

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je tender za izradu preliminarne tehničke studije radi razmatranja mirnodopske primene nuklearne energije u Republici Srbiji, a vrednost posla procenjena je na 14,2 miliona dinara. - U uslovima rastućih potreba za energijom predviđenim u narednim decenijama, podržanim ubrzanom elektrifikacijom privrede, uz povećanje udela obnovljivih izvora energije na mreži i smanjenjem proizvodnje iz uglja,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.