NavMenu

Dragoslav Mihailović dobitnik književne nagrade "Zlatni suncokret"

Izvor: B92 Ponedeljak, 31.01.2011. 15:39
Komentari
Podeli

Dragoslav MihailovićDragoslav Mihailović

Književnu nagradu "Zlatni suncokret", koju dodeljuje fabrika "Vital" u Vrbasu, dobio je Dragoslav Mihailović za zbirku pripovedaka "Preživljavanje", u izdanju beogradskog Zavoda za udžbenike, saopštio je žiri za dodelu tog značajnog priznanja.

Odluka dobitniku nagrade za prošlu godinu doneta je jednoglasno, posle razmatranja dela u užem izboru, u kojem su bili takođe knjiga pripovedaka Vladana Matijevića "Vrlo malo svetlosti" kao i romani Ranka Risojevića "Gospodska ulica" i "O mestima tužnim i dubokoj noći" Vidosava Stevanovića. Žiri, u kojem su Jovan Zivlak (predsednik), Nikola Strajnić i Vladimir Gvozden, u obrazloženju je istakao da je ta nagrađena knjiga delo "jednog od najznačajnijih pripovedača našeg posleratnog doba".

Sačinjena je od sedam priča koje tematizuju, "iz ugla osobene umetničke osetljivosti, sudbine ljudi u razmerama prepoznatljive istorije druge polovine prošlog veka i početka novog milenijuma".

Pripovedač "skoro u jednakim intenzitetima, u čehovljevskim istraživačkim zapletima, otkriva najdublje momente ljudske prirode u vrtlozima društvenih i političkih veza", naveo je, uz ostalo, žiri.

Nagrada "Zlatni suncokret", koju 15. put dodeljuje vrbaska fabrika ulja, čiji je većinski vlasnik kompanija "Invej" u Beogradu, namenjena je piscu najbolje knjige na srpskom govornom području, u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike.

Dobitniku pripada novčani iznos od 5.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti, kao i štampanje nagrađene knjige. Svečano uručivanje "Zlatnog suncokreta" biće održano u Beogradu, krajem februara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.