NavMenu

Nova tehnologija na putevima - Stiže radarski sistem koji pokriva kompletne raskrsnice

Izvor: Pametni gradovi Petak, 25.11.2022. 15:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Frederic Legrand - COMEO/shutterstock.com)Ilustracija
Mnogi ljubitelji automobila upoznati su s lidarskom tehnologijom prvenstveno iz teme autonomne vožnje. To je oblik trodimenzionalnog laserskog skeniranja, a upravo je s lidarom francuska kompanija Parifex sada razvila posebno moćan uređaj za merenje brzine. Prema izjavama iz Parifexa, Nano uređaj je prvi sistem za praćenje brzine i saobraćaja koji je opremljen s 3D lidar senzorom.

Za razliku od uobičajenih merača brzine, Nano može da meri u krugu od 360 stepeni i tako, između ostalog, prati i čitave raskrsnice. Uređaj se može koristiti stacionarno i mobilno, a može pratiti i nekoliko ‘meta’ u isto vreme. Ujedno, uređaj ne meri samo brzine, već i sigurnosni razmak između vozila, ali ni to nije sve.

Prema L’Indépendantu, Nano kamera za brzinu takođe može da registriruje prekršaje poput prolaska kroz crveno svetlo ili vozače koji ne poštuju saobraćajne znakove. Kako je sama kompanija objavila, lidarsku kameru za brzinu sada je odobrio i LNE, odnosno Laboratoire national de métrologie et d’eshais – laboratorija odgovorna za sprovođenje merenja i ispitivanja proizvoda svih vrsta i njihovu sertifikaciju za stavljanje na tržište u Francuskoj.


Sistem je neosetljiv na različite spektre svetlosti i može izdržati ekstremne vremenske uslove.

Prema opisu proizvođača, uređaj ne samo da može da dokumentuje saobraćajne prekršaje, već može i da prikuplja opšte saobraćajne podatke: na primer, prepoznaje pešake, bicikliste, motocikliste i druga vozila, uključujući njihovu tačnu veličinu i smer kretanja, prenosi Revijahak.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.