NavMenu

Najveći regionalni samit o inovacijama 1. decembra u Sarajevu - U fokusu energetska i klimatska kriza

Izvor: eKapija Petak, 25.11.2022. 12:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Moon Light PhotoStudio/shutterstock.com)Ilustracija
Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Ekonomski institut Sarajevo u saradnji sa Misijom USAID u Bosni i Hercegovini, organizuju peti Sarajevo Innovation Summit, koji će biti održan 1. decembra 2022. u Vijećnici.

U fokusu Sarajevo Innovation Summit-a 2022 je najaketuelnija tema današnjice – energetska i klimatska kriza. Danas živimo u vremenu tzv. triple C krize – one uzrokovane COVID-19 (Covid), klimatskim promjenama (engl. climate change) i konfliktom (engl. conflict) što čini proces donošenja odluka i kreiranja politika u svim područjima veoma izazovnim. Ovogodišnji Summit nastoji ponuditi održiva razvojna rješenja na neke od najvećih izazova današnjice kada su energija i klimatske promjene u pitanju, saopšteno je iz Univerzita u Sarajevu.

Summit 2022 će otvoriti dekanica Ekonomskog fakulteta prof. dr Jasmina Selimović i direktorica Misije za međunarodni razvoj pri USAID-u u BiH Courtney Chubb, a prisutnima će se obratiti i premijer Kantona Sarajevo gospodin Edin Forto, gradonačelnica Sarajeva dr Benjamina Karić, direktor Friedrich Ebert Stiftung ureda u Sarajevu dr Ralf Melzer, te idejni tvorac i osnivačica Sarajevo Innovation Summit-a prof. dr Amila Pilav Velić.

Keynote govornici Summit-a 2022 će biti dr Steven S. Burns, direktor energetike i infrastrukture u Uredu za Europu i Euroaziju u Američkoj agenciji za međunarodni razvoj, Andrej Gajić, naučnik National Geographic-a i Počasni ambasador Mediteranskog mora; Snježana Kopruner, Direktorica GS-TMT d.o.o. Travnik BiH.

Učesnici panel sesije pod nazivom "The energy and climate uncertainty: the search for sustainable development solutions" su: dr Djerdj Horvat, Fraunhofer Institut Njemačka; Mak Kamenica, USAID EPA; Stefka Slavova, Vodeća ekonomistica pri Svjetskoj Banci; Edin Zametica, DERK; Naida Taso, Evropska energetska zajednica.

Sarajevo Innovation Summit je najveći regionalni događaj o inovacijama u ovom dijelu Evrope, koji već petu godinu zaredom okuplja stručnjake, predstavnike poslovne zajednice, donosioce politika i entuzijaste koji dijele zajednički motiv – a to je kako inovacijama unaprijediti i kreirati bolje društvo! Svake godine okuplja preko 300 učesnika iz cijelog svijeta, a govornici i predavači su najveći svjetski eksperti iz oblasti inovacija.

Summit je ove godine organizovan u okviru aktivnosti obilježavanja 70 godina postojanja fakulteta, čime se želi dati doprinos društvenoj zajednici, zbog čega će biti otvoren za sve zainteresirane bez plaćanja kotizacije, ali uz prethodnu registraciju putem sljedećeg linka: REGISTRACIJA

Agendu događaja možete pogledati na: AGENDA

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.