NavMenu

Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo dobio novu opremu

Izvor: Danas Četvrtak, 24.11.2022. 11:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash)Ilustracija
Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Beogradu dobio je u sredu kao donaciju četiri uređaja za istraživanje i analizu ljudskih i virusnih genoma i sistem za digitalni PCR koji preciznije meri broj virusnih čestica u uzorcima, saopšteno je iz Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

U saopštenju se navodi da će oprema vredna 605.000 dolara, koju su uručili ambasador Sjedinjenih Američkih Država Кristofer Hil i stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Jakup Beriš, "pomoći Institutu da ojača kapacitete Srbije za otkrivanje, lečenje i ublažavanje posledica koronavirusa ali i drugih oboljenja iinfekcija.".

- To će omogućiti tačnu dijagnostiku i određivanje adekvatne terapije za pacijente sa COVID-19 i drugim infekcijama, rano prepoznavanje visokorizičnih pacijenata kojima je potrebna bolnička nega i mapiranje posebno osetljivih pojedinaca na osnovu genetskih markera, kao i brži razvoj novih, inovativnih terapija i vakcina - navodi se u saopštenju.

Resorna ministarka Jelena Begović izjavila je tom prilikom da su SAD i ovom donacijom "doprinele jačanju naučnih i istraživačkih kapaciteta, pre svega vezanih za trenutnu pandemiju, kao i osnaživanju Centra za sekvenciranje genoma i bioinformatiku u okviru Instituta, što će imati uticaja na unapređenje dijagnostike, lečenje drugih bolesti i razvoj novih tehnologija".


Ambasador Hil je rekao da ne postoji oblast koja je složenija, izazovnija i koja daje više nade za budućnost od biotehnologije i dodao "da će se mnoga vrata otvoriti kao rezultat istraživanja na ovom institutu u budućnosti".

Prema njegovim rečima, "rezultati tih istraživanja će direktno omogućiti svima nama da živimo duže i zdravije živote".

Direktorka Instituta Ivana Strahinić je rekla da će nova oprema "omogućiti da se poveća broj analiza ali i da se krene sa uvođenjem novih koje su se do sada radile samo u inostranstvu".

Donacija je deo 2.75 miliona dolara vrednog projekta "Zajedno protiv COVID-a", koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi UNDP u partnerstvu sa Vladom Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.