Izvor: Novosti | Petak, 04.03.2005.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija, Privatne strane i domaće firme nameravaju uz 600 postojećih izgradnju još oko stotinu pumpi

Srbija je, iako po svetskim standardima poprilično "zatrpana" benzinskim pumpama, i dalje veoma privlačna zemlja za tu vrstu investicija. Uz državnu kompaniju NIS, koja uz 489 pumpi ima nameru uskoro da sagradi "bar još osam novih, modernih", privatnici raspolažu sa gotovo 600 pumpi i upravo započinju gradnju nekoliko desetina novih!

Jedna od najambicioznijih privatnih kompanija u tom poslu grčki "Helenic petroleum", preko svoje firme u Srbiji, EKO JU, upravo je obznanila nameru da uz već postojećih deset, sagradi i dodatnih pet benzinskih pumpi i tako otvori put da "zahvati" bar 10% srpskog tržišta.

Međunarodno udruženje "Petrobart", čije je sedište u Londonu, je takođe, preko svog sistema trgovaca derivatima nafte u Srbiji ("Petrobart-AVIA") proteklih dana saopštilo nameru da sa 13, krene u osvajanje većeg postotka na tržištu benzinskih pumpi Srbije, ali i "okruženje". "Petrobart AVIA" u Srbiji već raspolaže sa više od stotinu pumpi. Žele već ovog proleća da prerađenu naftu u rafinerijama NIS u Novom Sadu i Pančevu, plasiraju preko svojih pumpi na Kosovu i Metohiji i Bosni i Hercegovine. U Republici Srpskoj već imaju 15 modernih benzinskih stanica, dva velika skladišna objekta i punionice za tečni naftni gas. Računice "Petrobart-Avie" pokazuju da, podizanjem novih pumpi u BiH, na Kosmetu i Crnoj Gori, mogu godišnje da ostvare i više od 40 mil EUR prihoda. Ovih dana ta kompanija uputila je NIS-u predlog da učestvuje u modernizaciji srpskih državnih rafinerija.

 

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.