NavMenu

Beč štedi gas u toplanama - U novembru raste potražnja za daljinskim grejanjem

Izvor: eKapija Ponedeljak, 21.11.2022. 15:08
Komentari
Podeli
(Foto: © Wien Energie/FOTObyHOFER/Christian Hofer)
Nakon izuzetno blagog oktobra i prvih nedelja novembra počela je da raste potražnja za daljinskim grejanjem u Beču. U cilju očuvanja rezervi gasa bečko energetsko preduzeće Wien Energie počelo je ovog vikenda da koristi ekstra lako ulje za loženje u toplanama.

Četiri bečke toplane koriste gas kada je velika potrošnja u slučaju posebno niskih temperatura i kada kombinovane toplane-elektrane ne rade. U ovoj grejnoj sezoni sistemi će redovno koristiti ulje za loženje. Wien Energie je uskladištio do sada skoro 20.000 tona ulja za loženje i zaključio dodatne ugovore o snabdevanju, navedeno je u saopštenju. Sve toplane zajedno imaju snagu od 1.250 MW i u slučaju nedostatka gasa mogu garantovati snabdevanje Beča zajedno sa spaljivanjem otpada, biomasom i industrijskom otpadnom toplotom.

- Tokom leta smo skladišta gasa popunili do preko 90%. Uprkos tome glavni prioritet je štednja gasa gde god je to moguće. Stoga će naše toplane koristiti ulje za loženje. Ovo je neophodna mera kako bi se obezbedilo snabdevanje u ovoj kriznoj zimi. Mi radimo na klimatski prihvatljivim alternativama za naftu i gas. Do 2040. godine želimo da se daljinsko grejanje u Beču proizvodi isključivo klimatski neutralno - izjavio je Mihael Štrebl, predsednik upravnog odbora Wien Energie, stoji u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.