Izvor: eKapija | Nedelja, 20.11.2022.| 18:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dve varijante pešačko-biciklističkog mosta između Ade i Novog Beograda - U planu i dvoetažni parking uz Savski nasip, punjači i brojač bicikala, urban garden... (FOTO)

(Foto: Urbanistički zavod Beograda/Nacrt PDR-a za pešačko-biciklistički most preko Save, screenshot)
Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na rani javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije za izgradnju pešačko-biciklističke veze između Ulice Omladinskih brigada i Ade Ciganlije, sa mostom preko Save.

Javni uvid u plan koji je izradio Urbanistički zavod Beograda trajaće od 21. novembra do 21. decembra.

U planu se navodi da je saobraćajni Institut CIP izradio "Bazičnu analizu mogućih lokacija za izmeštanje Starog savskog mosta", čiji je zaključak da je premeštanje postojećeg Starog savskog mosta na lokaciju Ada Ciganlija – Novi Beograd sa tehničke strane izvodljivo, ali da teba uzeti u obzir ekonomsku isplativost i vizuelni efekat takvog premeštanja, te da je da tehnički ispravnije razmotriti izgradnju potpuno novog pešačko – biciklističkog mosta, izvedenog kao elegantna, laka i optimalna konstrukcija.

- Uloga planiranog mosta je da omogući kvalitetniju povezanost kako postojećih, tako i planiranih biciklističkih staza na levoj i desnoj obali Save. Naime, u postojećem stanju ova veza se ostvaruje samo preko Brankovog i Mosta na Adi, dok na poziciji mosta u letnjim mesecima funkcioniše privatni prevozom čamcima – stoji u dokumentu.

Kako je navedeno u planu, pešačko – biciklistički most planira se u cilju povezivanja Novog Beograda i Ade Ciganlije i stvaranja infrastrukture za aktivnu mobilnost, čime se otvara mogućnost za veći udeo biciklističkog saobraćaja u ukupnom obimu kretanja u gradu.

Prva varijanta
Prva varijanta (Foto: Urbanistički zavod Beograda/Nacrt PDR-a za pešačko-biciklistički most preko Save, screenshot)


Dodaje se da se planiranjem mostovske konstrukcije koja povezuje Novi Beograd i Adu Ciganliju, formira kontinualni koridor biciklističke mreže Zemun - Novi Beograd – Ada Ciganlija – Dorćol (ekstenzija Eurovelo 6 evropske rute kroz Beograd).

Planirani most predviđen je isključivo za pešačko-biciklistički saobraćaj, i predstavlja vezu postojećih i planiranih pešačkih i biciklističkih staza na Novobeogradskoj strani sa Adom Ciganlijom.

Planirana je dvosmerna biciklističko - pešačka staza duž cele mostovske konstrukcije. Kolski saobraćaj je zabranjen, osim za vozila sa posebnim režimom korišćenja (hitna, pomoć, vatrogasna služba, održavanje).

Zadržavaju se biciklistički koridori kroz blokove, uz levu i desnu obalu Save i u obuhvatu ulice Omladinskh brigada.

U Ulici Omladinskih brigada obostrano su izvedene jednosmerne biciklističke staze koje su povezane sa stazom na nasipu (Savski kej), koja vodi ka Bloku 45 i koja predstavlja pešačko-biciklističku stazu sa posebnim režimom korišćenja. Ovim planom predviđena je rekonstrukcija istočne biciklističke staze, i uz nju je planirana i pešačka staza.

Takođe je planirano proširenje pešačko - biciklističke staze na Adi Ciganliji kako bi se korisnici mosta bezbednije uključili na planirane staze na nasipu.

Kada je reč o parkiranju, parkiranje u regulaciji Ulice Omladinskih brigada se zadržava, dok se na poziciji otvorenog parkinga na kraju ove saobraćajnice uz Savski nasip, planira dvoetažno parkiralište sa oko 140 parking mesta. Osim za parkiranje stanara okolnih zgrada, parkiralište će biti korišćeno i od strane onih koji će do planiranog mosta dolaziti sopstvenim automobilom a dalje nastaviti pešice ili biciklom, stoji u planu.

U dokumentaciji plana prikazane su dve varijante budućeg mosta, sa lukovima i sa ogradom, a konačno rešenje definisaće se kroz izradu tehničke dokumentacije, posebno prema uslovima Zavoda za zaštitu prirode u odnosu na stanište i koridor zaštićene vrste ptica "mali vranac".

Druga varijanta
Druga varijanta (Foto: Urbanistički zavod Beograda/Nacrt PDR-a za pešačko-biciklistički most preko Save, screenshot)


Planira se profil mostovske saobraćajnice od 8 m (za bicikliste potrebno minimum 2m). U poprečnom profilu mosta planirana je minimalno dvosmerna biciklistička staza, pešačka staza od minimum polovine širine profila, bankina, a moguće je projektovati i proširenja tj. niše, za zadržavanje uz spoljne ivice pešačke staze (minimum 1 m širine), kao i vidikovce za sagledavanje okruženja.

U zoni pristupa mostu planiran je plato za površine okupljanje pešaka i bicilista. U planu je produžetak priobalnog parka sa širom pešačkom površinom u okviru koje se može naći urbani mobilijar i elementi vegetacije ("urban garden").

Uz konstrukciju mosta na obe obale, kroz izradu projektne dokumentacije treba predvideti vertikalne komunikacije (stepenišni prostor i/ili lift) za pristup pešaka i biciklista, u blizini mosta planirati lokaciju za punjače električnih bicikala i trotineta, a na samom mostu IP kamere i brojač bicikala. Takođe je preporuka da se na mostu postave grejači površina.

B. P.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE