NavMenu

Digitalni evro neće biti uveden pre jeseni 2026.

Izvor: Investitor.me Četvrtak, 17.11.2022. 15:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Geralt)Ilustracija
Evropska centralna banka (ECB) testira digitalni evro, ali ga neće uvesti pre kraja 2026, rekao je član izvršnog odbora Bundesbanke Burkhart Balz.

- Do kraja probnog razdoblja iduće jeseni Veće ECB-a će u saradnji s evropskim zakonodavcima odlučiti o fazi implementacije digitalnog evra - rekao je Balz na konferenciji u Frankfurtu.

Digitalna valuta se može koristiti nakon toga, ali ne pje jeseni 2026.

ECB je u julu prošle godine odlučila da započne dvogodišnju reviziju uslova za digitalizaciju evra, uključujući tehnološke i pravne uslove, na primer one o zaštiti podataka, i tek nakon toga će doneti odluku.

Ako ga bude, digitalni evro će biti samo varijanta gotovine, koja će sigurno ostati u opticaju. Digitalizacija evra mogući je odgovor na kriptovalute poput bitcoina i ethereuma, ali uz prednost stabilnosti, jer će biti pod ingerencijom ECB-a.

Digitalizovana rešenja plaćanja sada su domen visokotehnoloških kompanija.

- Digitalizovani evro građanima može ponuditi stabilno sredstvo plaćanja - rekao je Balc.

Osim ECB-a, neke druge centralne banke takođe istražuju mogućnosti digitalizacije valuta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.