NavMenu

Sunray Energy planira gradnju solarne elektrane od 990 KW u Aranđelovcu

Izvor: eKapija Sreda, 16.11.2022. 15:44
Komentari
Podeli
(Foto: Printscreen/Urbanistički projekat/Projektura)
Preduzeće Sunray Energy doo Beograd, planira da u opštini Aranđelovac, u KO Gornja Trešnjevica izgradi solarnu elektranu kapaciteta 990 KW.

Kako se navodi u urbanističkom projektu koji je obradio studio Projektura iz Beograda procenjena vrednost investicije iznosi 117.950.000 dinara (oko milion EUR).

Idejno rešenje za izgradnju fotonaponske elektrane je izradio Projektni biro i usluge AL&SA.

U sklopu elektrane potrebno je predvideti sledeće sadržaje:

 • Polje solarnih panela postavljenih na metalnu konstrukciju izdignutu od terena tako da se zemljište ispod panela može održavati, kao i da bude iskorišćen maksimalan potencijal sunčeve energije za konkretnu lokaciju.
 • Pristupne saobraćajnice, za prilaz i održavanje panela i trafostanice. Ove saobraćajnice su koridori za prolaz mehanizacije za održavanje, sa završnim zastorom od tucanika ili zemljani putevi propisane nosivosti u zavisnosti od karakteristika terena.
 • Trafostanicu tipa MBTS u kojoj se proizvedena energija transformiše na naponski nivo predviđen za upuštanje u mrežu elektro-energetskog sistema Srbije.
 • Kablovski razvod između solarnih panela i trafostanice, kao i između trafostanice i priključnog postrojenja za puštanje u mrežu elektro-energetskog sistema Srbije.

Zemljište u okviru obuhvata ovog urbanističkog projekta se nalazi u jugoistočnom delu administrativnog područja opštine Aranđelovac istočno od državnog puta II Б reda br.367, Aranđelovac-Donja Šatornja i u vlasništvu je investitora.

(Foto: Printscreen/Urbanistički projekat/Projektura)
U sklopu kompleksa se pored "solarnih polja" nalaze još i pomoćni (prateći) objekti, odnosno oprema potrebni za funkcionisanje solarnog parka i to su:

 • Invertor –pretvarač napona. Ovo je uređaj koji jednosmerni napon proizveden u solarnim panelima, pretvara u naizmenični.
 • Trafostanica u kojoj se proizvedena električna energija u solarnom parku podiže na naponski nivo od 10 (20) kV koji je moguće upustiti u mrežu prema uslovima nadležnog preduzeća za distribuciju električne energije.

 • Fotonaponski paneli se postavljaju na konstrukciju predviđenu za montažu solarnih panela na zemlji, pod uglom od oko 23 stepena u odnosu na horizontalnu ravan i orijentisanu ka jugu. Ukupan broj FN panela je 2.184, pojedinačne instalisane snage 580 Wp. Ukupna instalisana DC snaga u FN panelima je 1266,72 kWp, pojašnjeno je u UP koji će biti izložen na javnu prezentaciju do 20. novembra.

  S. T.


  Komentari
  Vaš komentar

  Top priče

  22.02.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

  Ove godine tenderi vredni 111,6 mil EUR za stručni nadzor gradnje 7 velikih infrastrukturnih projekata - U planu i nabavka projekta za završetak Ipsilon kraka

  U okviru Plana javnih nabavki Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za 2024. godinu, najavljeni su tenderi za stručni nadzor nad 7 velikih infrastrukturinih projekata ukune vrednosti oko 111,6, kao i za projektovanje završetka ipsilon kraka na Koridoru 10. Evo o kojim projektima je reč, kada će biti raspisani tenderi i kolika je pojedinačna procenjena vrednost javnih nabavki: Auto-put Požega-Kotroman i tunel

  Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

  Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

  Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

  Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
  Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
  Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.