NavMenu

Zdrava moć pametnih podataka: AIGO Health Analytics

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.12.2022. 09:32
Komentari
Podeli

(Foto: AIGO)
Poslednjih godina svedoci smo sve većih obima podataka koji se generišu na razne načine, iz različitih izvora. Podaci koji mogu biti korisni u poslovanju nalaze se i na društvenim mrežama, veb stranama, ili mogu da dolaze sa raznih uređaja, koji su povezani na mrežu. Međutim, nije svaki podatak poslovno važna informacija. Svi ovi podaci ne donose dodatnu vrednost, ukoliko se na pravi način ne organizuju i analiziraju, primenom alata i tehnologija koji su namenjeni upravo tome i koji od gomile podataka stvaraju moćno sredstvo za donošenje odluka.

Unapređenje zdravstvenog sistema i kvaliteta usluga koje pruža građanima aktuelna su tema i u razvijenim zemljama. Velike količine podataka o korisnicima i uslugama koje su deo zdravstvenih sistema pružaju velike mogućnosti u segmentu analitike i predviđanja, koje mogu da doprinesu podizanju nivoa usluge, optimizaciji troškova i krajnjoj koristi za građane kao korisnike tih usluga. Sa druge strane, postojeće stanje IT zrelosti zdravstvenih organizacija je često veoma nisko, tako da ni podaci nisu centralizovani, pa je i mogućnost njihovog korišćenja u svrhu statistika i analize vrlo skromna.

AIGO rešenje za analitiku u zdravstvu donosi čitav niz benefita za samu zdravstvenu ustanovu u svim segmentima njene delatnosti. Sistem centralizuje i konsoliduje podatke iz različitih zdravstvenih sistema kako bi donosiocima odluka pružio jedinstven pogled na podatke o zdravstvenoj zaštiti svakog pojedinačnog pacijenta. Obezbeđen je brži pristup istorijskim podacima i podacima u realnom vremenu za tačnu analizu zdravstvenih podataka i agilno donošenje odluka. S obzirom na to da su svi sistemi objedinjeni, dobijaju se jedinstveni izveštaji i pregledi, koji donose tzv. "jedinstvenu istinu", iako su u pitanju podaci iz različitih sistema.

Neke od koristi uvođenja AIGO Health Analytics rešenja su:

· Mogućnost jednostavnijeg kreiranja personalizovanih planova lečenja pacijenta, na osnovu statistika i šablona ponašanja, s obzirom da su svi podaci o pacijentima na jednom mestu

· Efikasnije interno upravljanje i eksterne revizije, uključujući provere usklađenosti sa propisima, zahvaljujući naprednim mehanizmima statističkih analiza i izveštavanja

· Brži odgovor na same potrebe pacijenta jednostavnim korišćenjem povratnih informacija

· Prikaz ključnih indikatora promene trendova lečenja

· Implementacija specifičnih pravila i usklađivanje sa širokim spektrom različitih izvora medicinskih podataka

AIGO Health Analytics obezbeđuje čitav niz pregleda i izveštaja, u svim formama vizualizacije, u zavisnosti od želja korisnika. Moguće je definisati i KPI-jeve, prema kojima se prate parametri izvršavanja po proizvoljnoj dimenziji, a analizom šablona ponašanja moguća su različita predviđanja, koja značajno unapređuju upravljanje i donošenje strateških odluka.

Neki od pregleda i funkcionalnosti koje obezbeđuje rešenje su:

· Pregled troškova lekova po starosnim kategorijama i polu pacijenata, regionu, dijagnozi, lekaru

· Različite statistike po geografskim područjima (region, okrug) iz kojeg pacijenti dolaze, sa vizualizacijom u vidu različitih mapa

· Statistike pruženih usluga po specijalizacijama lekara

· Broj noćenja koji su ostvareni po dijagnozama, ustanovama, odeljenjima, lekarima

· Mesečno, kvartalno i godišnje praćenje troškova materijala, lekova i usluga po regionima i ustanovama

· Rang liste lekova i materijala po utrošku

· Praćenje planova i realizacije troškova na mesečnom, kvartalnom i godišnjem nivou

· Analiza prihoda i rashoda po različitim izvorima finansiranja

· Praćenje rasta troškova po različitim dijagnozama

Rešenje je konfigurabilno i prilagodljivo, tako da se sve funkcionalnosti, pregledi, izveštaji i statistike kreiraju prema specifičnim zahtevima korisnika.


Veštačka inteligencija je sasvim prirodna stvar

Značajna su dostignuća u razvoju veštačke inteligencije i mašinskog učenja poslednjih godina, pa je u ekspanziji i njihova primena u različitim oblastima. Osnova za njihovu uspešnu primenu su velike količine podataka, iz najrazličitijih izvora, čije analize, uz sposobnost stalnog učenja, omogućavaju kreiranje "inteligentnih" usluga i najrazličitijih predviđanja, u okviru tzv. "prediktivne analitike".

AIGO Health Analytics nudi mogućnosti različitih predikcija, koje su, opet, prilagodljive korisničkim zahtevima i potrebama, a neke od njih su:

· Prognoze troškova materijala, usluga i lekova po tipovima dijagnoza, globalno na mesečnom nivou ili po određenim odeljenjima.

· Prognoze cene usluge, analiza profitabilnosti u zavisnosti od cene usluge.

· Predviđanje broja noćenja u periodu, analiza broja dostupnih kreveta, po odeljenjima, dijagnozama, lekarima.

· Predviđanje broja operacija za naredni period, kao i troškova vezanih za operacije.

· Predviđanje trenda dijagnoza za određeni period, planiranje potrebnih resursa za rešavanje određene dijagnoze, kao i analiza troškova.

· Predviđanje potrošnje lekova, kreiranje plana nabavke za naredni period na osnovu ovih predikcija.

Potencijal primene rešenja za analitiku u zdravstvu je ogroman, a primena novih tehnologija u ovoj oblasti donosi i neslućene mogućnosti, sa najvažnijim krajnjim ciljem kojima teže i zdravstveni sistemi najrazvijenih zemalja – stalno unapređenje zdravstvenih usluga građanima i bolji kvalitet života.

Autori:

Mihajlo Canić, Director of IT Solutions

Ružica Vasić, Team Manager for Business Analytics

Kompletan sadržaj tematskog biltena "Digitalna transformacija – Putokaz za eBudućnost" možete pogledati OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.