NavMenu

AVR Solar Park u Smederevu planira gradnju solarne elektrane

Izvor: eKapija Nedelja, 13.11.2022. 14:04
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock)
Preduzeće AVR Solar Park iz Novog Beograda je inicijator izrade nacrta plana detaljne regulacije solarna elektrana u Saraorcima u Smederevu koji je izradio Markom projekt line iz Beograda.

Područje obuhvaćeno planom se nalazi u naselju Saraorci i zauzima površinu između državnog puta IIA reda, broj 158 – Ulica kralja Aleksandra, lokalnog puta – Ulice Radeta Markovića na jugu, jednokolosečne železničke pruge Mala Krsna - Velika Plana na zapadu i susednih parcela u najvećoj meri u nameni obradivih poljoprivrednih površina.

Zemljište koje je predmet plana se nalazi u građevinskom području naselja, a najveći deo teritorije se koristi kao poljoprivredno zemljište u privatnoj svojini.

- Planira se izgradnja solarne elektrane ukupnog kapaciteta oko 12 MW, od čega maksimalna instalisana snaga solarne elektrane u prvoj fazi iznosi do 10 MW, odnosno u drugoj ili preostalim fazama iznosi dodatna 2 MW. Tačna snaga elektrane će zavisiti od tehnoloških karakteristika ugrađenih panela. Od odabira tipa panela i njihove pojedinačne snage, zavisi ukupna snaga jedne ili više elektrana, a čija će realizacija biti sprovedena u skladu sa pravilima ovog Plana - navodi se u PDR koji je izložen na javni uvid.

Planom se, takođe, definiše mogućnost faznosti realizacije solarne elektrane na svakoj građevinskoj parceli, do maksimalnih planiranih kapaciteta i u skladu sa pravilima uređenja i građenja.


U okviru jednog kompleksa solarne elektrane mogu se planirati sledeći objekti:
- fotonaponski paneli;
- invertori;
- transformatorske stanice;
- komandno-nadzorna zgrada (objekat kontejnerskog tipa za smeštaj ljudi i opreme za praćenje rada
elektrane);
- mreža elektroenergetskih vodova elektrane i tk mreža;
- interni putevi i parking prostori;
- ostala infrastrukturna mreža i infrastukturni objekti (septička jama, bunar, i sl.);
- ograda.

Takođe, planira se pristupna saobraćajnica u ostalim namenama sa vezom na trasu državnog puta, preko koje bi saobraćajno bili povezane: površine namenjene za solarnu elektranu, površine za infrastrukturni objekat – PRP i po potrebi površine planirane za privredne, skladišne i poslovne sadržaje.

S.T.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Obnovljiva energija

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

07.12.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljena gradnja važnih saobraćajnica na Novom Beogradu - T6 više neće biti slepa ulica?

Bilbordi koji su svojevrsna prethodnica predstojećih gradskih projekata ne prestaju da niču iz dana u dan na više lokacija u prestonici. Ni spisak ulica koje će da se proširuju ili produžavaju još, po svemu sudeći, nije kompletiran, pogotovu kada je reč o Novom Beogradu. Posle više novobeogradskih bulevara i pojedinih ulica u starom delu grada, predsednik Privremenog organa grada Aleksandar Šapić, sada najavljuje slične planove i za

eKapija+

Vidi sve

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.