NavMenu

Niš izdvaja oko 3,6 miliona dinara za usklađivanje semafora sa gustinom saobraćaja

Izvor: Južne vesti Subota, 12.11.2022. 10:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: fru-fru/shutterstock)Ilustracija

Za umrežavanje i usklađivanje rada semafora sa gustinom saobraćaja na deset niških raskrsnica Grad izdvaja oko 3,6 miliona dinara, a reč je o novcu od naplaćenih saobraćajnih kazni na teritoriji Niša. Firma koja dobije na tenderu imaće zadatak da broji vozila, uradi analizu i na osnovu toga napravi projekat koji će smanjiti opterećenost tih delova grada i poboljšati bezbednost.

Na loše "naštelovane" semafore Nišlije se žale već neko vreme, a neke od raskrsnica koje navode kao kritične su ugao između Ulice Dušana Popovića i Zetske, kao i raskrsnica kod Generala Milojka Lešjanina i Kneginje Ljubice.

Međutim, te lokacije nisu na "spisku za baždarenje", već je u planu da se reprogramiraju semafori između Vojvode Mišića i Dušanove, Bulevara Nemanjića, Pariske komune i Boška Buhe, Knjaževačke, Proleterske i Žikice Jovanovića Španca, 7. Juli i Kralja Stefana Prvovenčanog.

Tu su i semafori na uglu između Vožda Karađorđa, Kralja Stefana Prvovenčanog i Sinđelićevog trga, Vožda Karađorđa i Prvomajske, Kosovke devojke i Bulevara Svetog Pantelejmona, Prvomajske, Zelengorske i Ćirila i Metodija, Bulevara 12. februar i Heroja sa Košara, kao i semafor kod pešačkog prelaza kod OŠ "Njegoš" u Knjaževačkoj.

Zadatak ponuđača je da izradi potpuno novo rešenje rada svetlosne saobraćajne signalizacije u kojima će dužina ciklusa i preraspodela vremena rada signalnih grupa odgovarati saobraćajnom opterećenju i zahtevanom nivou bezbednosti saobraćaja i čijom bi se zamenom omogućilo bezbedno odvijanje saobraćaja, veća protočnost saobraćaja kao i bolja zaštita svih učesnika u saobraćaju i da u skladu sa tim izvrši programiranje rada svih semaforskih kontrolera - piše u tenderskoj dokumentaciji.

Nakon što potpiše ugovor, izabrana firma imaće najviše 30 dana da obavi brojanje na tih deset raskrsnica i da na osnovu dobijenih podataka odradi analizu i projekat kojim bi trebalo da se poboljša rad semafora.

Kada dobije saglasnost Gradske uprave, ta firma treba da obavi reprogramiranje semafora, kao i koordinaciju rada sa semaforima duž Vožda Karađorđa.


Na navedenim raskrsnicama nije dozvoljeno vršiti bilo kakve intervencije na semaforskim kontrolerima u smislu modifikacije istih, već je dozvoljeno isključivo reprogramiranje uređaja i po potrebi zamena - dopuna odgovarajućim modulima, što mora biti definisano projektom - navode iz Grada.

Tako bi trebalo da crveno, žuto i zeleno svetlo budu usklađeni sa gustinom saobraćaja radnim danima, subotom i nedeljom. Za to će iz gradskog budžeta biti izdvojeno 3.583.333,33 dinara.

Iz Grada napominju da će izabrani ponuđač morati da izradi projekat u skladu sa važećim Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, Pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji, kao i prema pravilima struke.

Takođe kažu da će usklađivanje rada semafora sa gustinom saobraćaja biti plaćeno od namenskog prihoda od naplaćenih saobraćajnih prekršaja na teritoriji Niša. Kako navode, Savet za bezbednost saobraćaja Grada Niša koristi namenska sredstva na osnovu usvojenog godišnjeg programa na koji saglasnost daje Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.