NavMenu

Optimizacija IT resursa i efikasnosti biznisa pomoću Data centra

Izvor: PR Četvrtak, 10.11.2022. 11:48
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock)
Veliki zahtevi za novim izvorima i vrstama podataka povećali su potražnju preduzeća svih vrsta i veličina za data centrima. Zašto kažemo potražnja, a ne izgradnja ili kupovina? Sopstveni data centar zahteva ogromna ulaganja za izgradnju, i tim stručnjaka koji ga nadgleda i kontroliše, što je skuplje od iznajmljivanja infrastrukture i tima stručnjaka. Zato preduzeća radije koriste usluge iznajmljivanja prostora i infrastrukture data centra nego da troše velike svote novca na izgradnju sopstvenih kapaciteta.

Ovaj trend je na globalnom nivou u stalnom porastu, jer većini organizacija ovakav način čuvanja i obrađivanja podataka postaje jedini izbor, zbog niza prednosti koji nudi. Korisnik data centra može sa bilo kog mesta na svetu i koristeći bilo koji uređaj za pristup mreži, da radi sa potrebnom i dovoljnom računarskom snagom, potrebnom količinom memorije, odgovarajučim softverom i da podatke sigurno skladišti.

Mobilni operator i ICT provajder A1 Srbija sagradio je A1 Data centar 2012. godine. Lociran je u industrijskoj zoni Kragujevca, nedaleko od magistralnog puta, zauzima površinu od 1.500 m2. Raspolaže novom tehnologijom sa najvišim stepenom sigurnosti, a nadzor 24/7 i raspoloživost sistema su samo neke od glavnih funkcionalnosti koje optimizuju IT resurse i sveukupnu efikasnost biznisa. Nudi mogućnost kompanijama da povećaju dostupnost, pouzdanost i kvalitet servisa koje pružaju zaposlenima i krajnjim korisnicima, da zaštite svoje poslovanje implementacijom BC i DR plana, i izbegnu krupne investicije kao što bi bila izgradnja sopstvenog data centra. Čuvanje IT opreme obezbeđeno je uz poštovanje rigorozne svetske standardizacije TIER 3.

Pristup Data centru moguć je u svakom trenutku samo ovlašćenom osoblju korisnika i na osnovu strogih internih procedura. Objekat se u potpunosti prati spolja i iznutra sistemom video nadzora. Poseduje najmoderniji sistem kontrole pristupa sa specifičnim klasama koje zavise od potreba i u potpunosti je čuvan, sa 24/7 tehničkom podrškom i bezbednosnom službom. Korisnicima pruža maksimalan komfor uz poseban prilaz za utovar i istovar opreme, teretni lift, prostoriju za otpakivanje i montažu opreme, uslužni kancelarijski prostor, ali i uslugu "Remote hands".

Data centar ima više nezavisnih privoda optičkih kablova, kao i raznovrsne nacionalne i međunarodne optičke veze, sa mogućnošću stvaranja redudantnih trasa i nezavisnog internet upstream povezivanja sa Telekom Austrija Grupom i svim većim POP lokacijama. Objekat je projektovan i izgrađen na način da se obezbedi snabdevanje električnom energijom u skladu sa najvišim industrijskim standardima, a napaja se električnom energijom preko dve nezavisne trafo stanice. Svaka linija je povezana je sa sopstvenom transformator stanicom koja opslužuje 1 MW električne energije.

U ponudi je smeštanje opreme u okviru deljenog ormana, a korisnici mogu zakupiti i cele ormane, u zavisnosti od potreba.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.