NavMenu

Za slavski ručak potreban ceo minimalac

Izvor: Dnevnik Četvrtak, 10.11.2022. 11:22
Komentari
Podeli
(Foto: Dejan Stanic Micko/shutterstock.com)
Počela je sezona slava, a s njima i brige domaćina kako je pripremiti jer je izdatak za slavski trpezu uvek bio trošak. Ove godine to predstavlja baš opterećenje za kućni budžet jer nema namirnice koja nije poskupela.

Iako bi trebalo da se obeležava u krugu porodice, često se svečari prave u širem krugu, sa desetak i više zvanica, a što je više gostiju, to su i troškovi veći.

Ove godine za slavski ručak trebaće sigurno minimalac - 40.000 dinara, jer se slavska kupovina nikada ne završava odlaskom u pazar jednom, već se uvek ponešto dokupljuje i pazi da svega bude dovoljno. Tako pare odlaze, a izdaci su sve veći.

U odnosu na prošli i pretprošlu godinu, meso je najviše poskupelo, a pošto nema slave bez prasetine ili jagnjetine, pečenje je najveća stavka. Ali pre nego što se stigne do glavnog jela, treba pripremiti čorbu ili supu, obezbediti salatu, kupiti hleb, salvete, pirinač za sarmu i niz drugih stvari, što samo povećava troškove.

U pečenjarama kilogram uređenog praseta košta 600 dinara, ali to je trenutna cena, pečenje staje 2.500 dinara i još ukoliko u pečenjari i iseku meso, treba doplatiti još 1.300 dinara.

Kilogram sveže zaklanog jagnjeta u pečenjarama košta 900 dinara, a troškovi pečenja i sečenja su isti kao i za prasad.

Jeftinija varijanta je ako se domaćini opredele da im glavno jelo bude svinjski kare bez kostiju, koji košta 900 i 1.000 dinara, ili svinjski file po istoj ceni. Ove cene mesa, podsećamo, sve do pre godinu, dve dana, bile su skoro duplo niže.

Slavkog praznovanja nema ni bez sarme, pa treba računati da bar za jednu prokolu od dva, tri kilograma treba platiti 750 dinara, jer je trenutno 250 dinara kilogram prokole. Kilogram svinjskog mlevenog mesa staje oko 720 dinara. Ukoliko se fil priprema sa dve vrste mlevenog mesa, sarma je još skuplja jer je kilogram junećeg buta sada 1.100 danara, a junetina je dugo bila 700 dinara kilogram.

Posle dobrog ručka idu kolači. Domaćice ih sve češće naručuju u poslastičarnicama, gde kilogram mešanih košta 1.000 dinara, a pre dve godine bili su 700 i 800 dinara. Malo jeftiniji mogu se kupiti na akcijama u marketima. One kojima bude bilo skupo da plate 1.000 dinara, mogu i da umese, ali za jedno jaje sada, u proseku, treba izdvojiti 20 dinara, a bilo je znatno jeftinije, recimo prošle godine - 11 i 12 dinara komad. Margarin od 250 grama ne može se kupiti po 50 dinara koliko je koštao lane i preklane, već sada staje 90 dinara, i to je najniža cena. Kilogram brašna je 84 dinara, a bio je skoro upola jeftiniji pre dve godine, kao i kilogram šećera, koji je tada koštao blizu 60 dinara, a sada je 115 dinara kilogram.


Za vreme ručka valja nešto i popiti. Gazirana mineralna voda sa ukusom limuna od 1,25 litara košta 145 dinara. Litar voćnog soka se kreće od 115 do blizu 150 dinara, pivo u limenki od 0,5 je od 85 do 120 dinara, ali ima i skupljih.

I na posletku, slavki kolač staje u pekarama 500 i 550 dinara, a lane je bio 400. Slavko žito 500 grama 400 dinara, a slavska sveća, u proseku, 350 dinara.


Može i ketering

Hrana za slavu se može i poručiti. Keteringom se bave brojni preduzentici, koji na kućne adrese donose od pređela do kolača.

Recimo, kilogram kanapea je, u proseku, 1.200 dinara, domaće pite i gibanice koštaju od 1.000 do 1.350 dinara, kiflice 850 dinara...

Kilogram domaćih sireva 1.300 dinara, a uvoznih 2.200 dinara.

Kilogram pilećeg roštilja je 1.600 dinara, rolovana svinjetina u mrežici 2.000, roštilj mešano meso 1.700, a kilogram punjenih karabataka 1.600 dinara...

Uz meso idu i salate, a kilogrma ruske i mimoza salate je 1.000 dinara.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.