NavMenu

U pripremi izgradnja gradske pijace u Sjenici - Bolji uslovi i za prodavce i kupce

Izvor: eKapija Ponedeljak, 07.11.2022. 14:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Anna Dickie/shutterstock.com)Ilustracija
Postojeća pijaca u Sjenici, kapaciteta 126 prodajnih mesta, ne ispunjava osnovne zahteve za obavljanje pijačnih aktivnosti, zbog čega je planirana njena obnova koja uklučuje izgradnju tri nova objekta kao i prateće infrastrukture.

Na osnovu finansijskog ugovora "Partnerstvo za lokalni razvoj" potpisanog između Srbije i Evropske investicione banke (EIB) 2019. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u sklopu promocije ovog projekta, podržava poboljšanje kvaliteta pružanja usluga na lokalnom nivou putem rekonstrukcije postojeće infrastrukture u odabranim jedinicama lokalne samouprave.

U sklopu realizacije projekta, a u skladu sa zahtevima "Ekoloških i socijalnih standarda" EIB, izrađen je nacrt Plana upravljanja životnom sredinom i društvom za projekat Izgradnja gradske pijace u Sjenici za koji se sprovvodi postupak javnih konsultacije koje će trajati do 22. novembra.

- JKP Vrela Sjenica upravlja pijacom, i prema evidenciji preduzeća, pijačnim danima su sve tezge zakupljene, dok ostala prodajna mesta koriste prodavci za direktnu prodaju proizvoda iz vozila. Postojeća pijaca je privremenog/montažnog karaktera i ne ispunjava osnovne zahteve za obavljanje pijačnih aktivnosti. Kompletna trgovina se obavlja na otvorenom. Ne postoje odgovarajući uslovi za prodaju mlečnih i mesnih proizvoda, s obzirom na nedostatak rashladnih uređaja - ističe se u nacrtu.

Planirani su radovi na uklanjanju privremenih objekata na predmetnoj lokaciji, ograde oko parcele i ulaznih kapija i radovi na izgradnji novog objekta Gradske pijace u Sjenici. Novi uređeni prostor treba da obezbedi sve potrebne organizacione, prostorne i sanitarno-tehničke uslove za uredno i kvalitetno funkcionisanje Gradske pijace na duži vremenski period.

Projekat podrazumeva izgradnju tri objekta, jedan zatvoreni i dva otvorena objekta (nadstrešnice).

Zatvoreni objekat Gradske pijace biće spoljnih dimenzija 45,70m x 25,70m, a predviđen je kao prizemni objekat sa potkrovljem nad delom istočnog krila. Osnovnu organizaciju zatvorenog objekta pijace čine tri povezane prostorije sa južne strane: centralno postavljena zatvorena zelena pijaca, pijaca za meso u zapadnom i mlečna pijaca u istočnom krilu. U produžetku zapadnog krila se nalazi nadstrešnica robne pijace, a u istočnom krilu namenske i pomoćne
prostorije pijace (garderobe mlečne pijace i pijace za meso, sanitarni čvor, sanitarni čvor za osobe sa invaliditetom, pomoćne prostorije za održavanje pijace, službeni ulaz, kotlarnica i kafe bar – u prizemlju, i kancelarije uprave i inspekcija u delu potkrovlja objekta).

Prvi otvoreni objekat podrazumeva centralnu nadstrešnicu otvorene zelene pijace, spoljnih dimenzija konstrukcije
10,30 m x 10,30 m, a planiran je kao prizemni objekat sa stubovima i tavanicom, otvoren sa tri strane, a prema zatvorenom objektu Gradske pijace. U natkrivenom i okruženom prostoru centralnog dela pijace postavljene su fiksne tezge.

Drugi otvoreni objekat podrazumeva veliku nadstrešnicu otvorene zelene pijace, spoljnih dimenzija konstrukcije 35,30 m x 10,30 m, a planiran je kao prizemni objekat sa stubovima i tavanicom, uz odgovarajući raspored zidnih ispuna.

Ukupna neto površina objekat iznosi 1.266 m2, od čega se 743,89 m2 odnosi na zatvorene prostore, a 522,68 m2 naotvorene prostore.

Parking će se nalaziti uz planiranu pristupnu saobraćajnicu u bloku. Kolski saobraćaj se odvija na kolovozu koji sa tri strane okružuju objekte pijace.

U zatvorenom delu pijace biće 14 + 5 elemenata tezgi, a u natkrivenom delu robne pijace 16, oblikovanih kao jednostavni armirano-betonski elementi sa bočnim zidovima i pločama osnovnog raspona coko 2,00 m.

Objekat Gradske pijace u Sjenici je lociran u Ulici Isa-bega Ishakovića na dve parcele čija ukupna površina iznosi 4.583 m2.

Projekat obuhvata izgradnju objekata Gradske pijace: građevinske i građevinsko zanatske radove, hidrotehničke instalacije, elektroenergetske instalacije, telekomunikacione i signalne instalacije (strukturna mreža, WiFi instalacija, sistem za dojavu požara), mašinske instalacije i spoljno uređenje (popločavanje, ograda, unutrašnja saobraćajnica, ozelenjavanje).

Kako se navodi u narctu izgradnja novih objekata će obezbediti funkcionalna unapređenja: fito-sanitarni uslovi za prodaju mlečnih i mesnih proizvoda (rashladne vitrine), zaštitu objekta od atmosferskih uticaja i vetra, mokre čvorove, uvođenje radijatorskih instalacija i sistema klimatizacije prostora, adekvatan parking prostor, ali i doprineti komforu korisnika objekta kroz izgled samog objekta, ozelenjavanje prostora i parcele objekta, predviđen prostor za kafe bar i sl.

Realizacija projekta doprineće unapređenju kvaliteta života i očuvanju zdravlja lokalnog stanovništva (korisnika objekta), kroz poboljšane temperaturne uslove u svim delovima godine, i obezbeđenje adekvatnih (prvenstveno higijenskih) uslova za obavljanje ovog tipa trgovinske delatnosti. Spoljašnje okruženje je unapređeno vizuelno poboljšanim objektom. Završetak projekta učiniće lokaciju atraktivnom i vizuelno i po unapređenju obavljanja trgovinske delatnosti - pojašnjeno je u nacrtu Plana upravljanja životnom sredinom i društvom za projekat Izgradnja gradske pijace u Sjenici.

S. T.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.