NavMenu

Savić: Finansijski aranžman sa MMF-om dobrodošao, stanje u državnoj kasi nije kako se prikazuje

Izvor: Beta Četvrtak, 03.11.2022. 13:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Letti-S)Ilustracija
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić izjavio je danas da je novi, finansijski aranžman Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) dobrodošao, jer stanje u državnoj kasi nije tako dobro kako se prikazuje.

- Bez obzira što imam primedbe na funkcionisanje međunarodnih finansijskih organizacija, među kojima je i MMF, sada kada su, ne samo Srbija, nego i ceo svet u krizi, kojoj se ne vidi kraj i kada se ponovo budi inflacija, nije dovoljna samo savetodavna pomoć MMF-a, već je neophodna finansijska, kako bi se lakše prebrodili problemi - rekao je Savić za Betu.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je juče da je sa MMF-om postignut dogovor o budućem stend-baj aranžmanu za Srbiju koji bi trajao dve godine u ukupnom iznosu od 2,4 mlrd EUR. Savić je rekao da je vlast u Srbiji protekle dve-tri godine neoprezno trošila novac na sve i svašta, povedena nekim dobrim pokazateljima u ekonomiji, a da je pitanje koliko su oni stvarno takvi.

- Trošili smo preko svake mere na svašta. Nisam protiv pomoći, na primer penzionerima, to je humano, ali u dužem periodu to nije velika pomoć jer se ona lako troši. Srbija nije naučila lekciju lakog trošenja novca - rekao je Savić.

Dodao je da su pokazatelji o stanju u ekonomiji u Srbiji još dobri u odnosu na druge zemlje, ali da ne treba samo posmatrati udeo javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) i tvrditi da je ispod Mastrihtskog kriterijuma od 60%.

Savić je rekao da nije samo važan nivo duga, već kakva je sposobnost ekonomije da ga vraća i da mnoge države nije briga da li poštuju Mastrihtski kriterijum, pa je na primer dug Nemačke odavno prešao 100% BDP-a, Italije 150, a Japana 220%.

- Japan uredno servisira dug jer je preko 90% u domaćoj valuti i nema veliki problem zbog kursnih razlika. Mislim da je BDP Srbije realno manji nego što se prikazuje jer je pitanje kako se metodološki prevode tekuće cene u stalne cene, a i kurs domaće valute je nekoliko godina, praktično fiksiran - rekao je Savić.

Istakao je da sklapanje aranžmana sa MMF-om potvrđuje da stanje u javnim finansijama nije tako dobro kao što tvrdi ministar finansija Siniša Mali.

- Da je kasa puna ne bi posezali za pozajmicom od Arapa i MMF-a. Mali sam sebe demantuje - rekao je Savić.

Dodao je da bi bilo dobro kada bi ministar Mali saopštio koliki je udeo troškova zaduživanja zemlje, odnosno kamata u BDP-u.

- Srbija je 2008. godine bila dužna 8,6 mlrd EUR, a vrednost BDP-a je bila 35 mlrd EUR, pa je udeo javnog duga u BDP-u bio oko 28%. Srbija je sad dužna oko 32 mlrd EUR, što znači da se dug za 14 godina povećao četiri puta i to je strašno - rekao je Savić.

Podsetio je da je vlada Mirka Cvetkovića donela zakon da kada javni dug pređe 45% BDP-a da se pali crvena lampica da je zemlja prezadužena, ali da se taj zakon niti ukida, niti poštuje.

Istakao je da sutuacija u javnim finansijama nije "dramatična", ali je veoma "komplikovana" i da je zbog toga važno da MMF uvede red i da pomogne da se njegovim autoritetom lakše prebrodi kriza.

Savić je rekao da Srbija igra na ivici noža i zbog spoljnih faktora, zahteva za uvođenjem sankcija Rusiji, energetske krize i pritisaka zbog zahteva Kosova za priznanjem.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.