NavMenu

Savić: Finansijski aranžman sa MMF-om dobrodošao, stanje u državnoj kasi nije kako se prikazuje

Izvor: Beta Četvrtak, 03.11.2022. 13:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Letti-S)Ilustracija
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić izjavio je danas da je novi, finansijski aranžman Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) dobrodošao, jer stanje u državnoj kasi nije tako dobro kako se prikazuje.

- Bez obzira što imam primedbe na funkcionisanje međunarodnih finansijskih organizacija, među kojima je i MMF, sada kada su, ne samo Srbija, nego i ceo svet u krizi, kojoj se ne vidi kraj i kada se ponovo budi inflacija, nije dovoljna samo savetodavna pomoć MMF-a, već je neophodna finansijska, kako bi se lakše prebrodili problemi - rekao je Savić za Betu.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je juče da je sa MMF-om postignut dogovor o budućem stend-baj aranžmanu za Srbiju koji bi trajao dve godine u ukupnom iznosu od 2,4 mlrd EUR. Savić je rekao da je vlast u Srbiji protekle dve-tri godine neoprezno trošila novac na sve i svašta, povedena nekim dobrim pokazateljima u ekonomiji, a da je pitanje koliko su oni stvarno takvi.

- Trošili smo preko svake mere na svašta. Nisam protiv pomoći, na primer penzionerima, to je humano, ali u dužem periodu to nije velika pomoć jer se ona lako troši. Srbija nije naučila lekciju lakog trošenja novca - rekao je Savić.

Dodao je da su pokazatelji o stanju u ekonomiji u Srbiji još dobri u odnosu na druge zemlje, ali da ne treba samo posmatrati udeo javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) i tvrditi da je ispod Mastrihtskog kriterijuma od 60%.

Savić je rekao da nije samo važan nivo duga, već kakva je sposobnost ekonomije da ga vraća i da mnoge države nije briga da li poštuju Mastrihtski kriterijum, pa je na primer dug Nemačke odavno prešao 100% BDP-a, Italije 150, a Japana 220%.

- Japan uredno servisira dug jer je preko 90% u domaćoj valuti i nema veliki problem zbog kursnih razlika. Mislim da je BDP Srbije realno manji nego što se prikazuje jer je pitanje kako se metodološki prevode tekuće cene u stalne cene, a i kurs domaće valute je nekoliko godina, praktično fiksiran - rekao je Savić.

Istakao je da sklapanje aranžmana sa MMF-om potvrđuje da stanje u javnim finansijama nije tako dobro kao što tvrdi ministar finansija Siniša Mali.

- Da je kasa puna ne bi posezali za pozajmicom od Arapa i MMF-a. Mali sam sebe demantuje - rekao je Savić.

Dodao je da bi bilo dobro kada bi ministar Mali saopštio koliki je udeo troškova zaduživanja zemlje, odnosno kamata u BDP-u.

- Srbija je 2008. godine bila dužna 8,6 mlrd EUR, a vrednost BDP-a je bila 35 mlrd EUR, pa je udeo javnog duga u BDP-u bio oko 28%. Srbija je sad dužna oko 32 mlrd EUR, što znači da se dug za 14 godina povećao četiri puta i to je strašno - rekao je Savić.

Podsetio je da je vlada Mirka Cvetkovića donela zakon da kada javni dug pređe 45% BDP-a da se pali crvena lampica da je zemlja prezadužena, ali da se taj zakon niti ukida, niti poštuje.

Istakao je da sutuacija u javnim finansijama nije "dramatična", ali je veoma "komplikovana" i da je zbog toga važno da MMF uvede red i da pomogne da se njegovim autoritetom lakše prebrodi kriza.

Savić je rekao da Srbija igra na ivici noža i zbog spoljnih faktora, zahteva za uvođenjem sankcija Rusiji, energetske krize i pritisaka zbog zahteva Kosova za priznanjem.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.07.2024.  |  Građevina

Surčin modernizuje prigradska naselja - U planu bolja iskorišćenost potencijala Save, povećanje smeštajnih kapaciteta, zaustavljanje bespravne gradnje...

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je rani javni uvid za potrebe izrade Prostornog plana dela gradske opštine Surčin. Kako se navodi u dokumentu, Prostorni plan se radi na inicijativu opštine Surčin u cilju preispitivanja važećeg Prostornog plana za deo gradske opštine Surčin. Prostorni plan obuhvata teritoriju Surčina izvan granice obuhvata Generalnog urbanističkog plana Beograda, površine oko 206,5 km2 (20.656

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.