NavMenu

Obnovljivi izvori energije neisplativi? - Šta kaže analitička firma koju je angažovala Vlada Srbije

Izvor: eKapija Sreda, 02.11.2022. 11:56
Komentari
Podeli
(Foto: jaroslava V/shutterstock.com)
Izveštaj renomirane norveške energetske analitičke firme Rystad Energy (koju je inače i Vlada Srbije angažovala za analizu domaćeg elektroenergetskog sektora), pokazao je nizak povraćaj ulaganja u obnovljive izvore energije, na globalnom nivou.

Izveštaj je otkrio i da su kapitalna ulaganja u obnovljive izvore energije dostigla 494 mlrd USD u 2022. godini, u poređenju sa 446 mlrd USD u naftu i gas, u istom periodu, prenosi poslednji Bilten Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS).

U saopštenju iz Rystad Energy navedeno da je do sada povraćaj na projekte obnovljive energije (kao što su solarna fotonaponska energija i vetar), bio nizak i prvenstveno se oslanjao na subvencije kako bi se projekti doveli preko crte isplativosti.

Analiza je pokazala je da trenutne spot cene u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Britaniji obezbeđuju povrat uloženih sredstava za 12 meseci ili manje.


3,8 biliona dolara za pomak od 1%

Bilten prenosi i navode britanskog portala oilprice.com, najvećeg sajta za analizu vesti iz oblasti energetike na svetu, koji podseća da je poslednji koji je stavio do znanja da su obnovljivi izvori energije "zabluda", bio Džefri Kuri (Jeffrey Currie) iz Goldman Sachs-a.

On je nedavno za CNBC rekao da je oko 3,8 biliona dolara uloženo u obnovljive izvore tokom protekle decenije, a ova ogromna investicija samo je pomerila udeo fosilnih goriva u globalnom energetskom miksu sa 82% na 81%.

On je takođe istakao da se ulaže u kapacitete OIE, ali da je faktor iskorišćenosti kapaciteta prilično nizak.

Oilprice stoga snagu OIE naziva "trećom zabludom" Međunarodne agencije za energiju (IEA), koja, kako prenosi AERS, u World Energy Outlook 2022 navodi da bi globalna energetska kriza mogla ubrzati napuštanje fosilnih goriva i da će potražnja za njima, pre svega za gasom, dostići svoj maksimum u narednoj deceniji. IEA u istom dokumentu predviša i da se "ruski izvoz fosilnih goriva se nikada neće vratiti - ni u jednom od scenarija - na nivo iz 2021. godine".

- U roku od 10 godina, udeo Rusije u međunarodnoj trgovini nafte i gasa trebalo bi da se prepolovi - smatra Agencija sa sedištem u Parizu.

Međutim, ocenjuje Oilprices, ovaj poslednji Svetski energetski pregled mogao bi ući u istoriju kao najnoviji prilog željama IEA, a ne kao odraz bilo kakve iole uverljive stvarnosti.


"Normalno" znači 40% gasa od Rusije

Referišući se na stav "bezmalo svih značajnijih analitičara", koji su rekli su da potražnja za ugljem nikada više neće rasti na globalnom nivou, a da će gas biti premostno gorivo do obnovljive energije, te da je sada potražnja za ugljem porasla zbog nedostatka gasa u Evropi, oilprice.com piše:

- Političari, zajedno s IEA, izgleda veruju da je ovo kratkoročno povećanje potražnje prestati onog trenutka kada se tržišta gasa vrate u normalu. Problem sa ovim stavom je da se tržišta gasa neće vratiti u normalu za nedelju ili čak mesec dana. U stvari, malo je verovatno da će se tržišta gasa u Evropi ikada vratiti u normalu, jer normalno znači dobijanje 40% gasa EU iz Rusije.

Oilprice, koji stav o skorom kraju rasta potražnje za ugljem naziva "prvom zabludom" IEA, primećuje da bismo, "s obzirom na to da nova isporuka utečnjenog prirodnog gasa (LNG) iz SAD-a sporo zamenjuje izgubljene tokove ruskih cevovoda, mogli videti jaku potražnju za ugljem još nekoliko godina. A onda će Kina i Indija i dalje koristiti ugalj, jer će ostati jeftiniji od gasa, posebno LNG-a, čiju su cenu do neba podigli evropski kupci".


Električna vozila kao "druga zabluda"

Što se tiče potražnje za naftom, čini se da IEA veruje da će je električna vozila ubiti počevši od sredine 2030-ih. Ipak, to bi iziskivalo proizvodnju, prodaju i upotrebu mnogo miliona električnih vozila, što je daleko od sigurnog zbog izvesne nestašice bakra i minerala, navodi Oilprice.

- Prema IEA, tranzicija (ka OIE) je pitanje energetske sigurnosti, a rat u Ukrajini je to naglasio i verovatno će delovati kao katalizator za bržu tranziciju. Zaista, što više lokalno proizvedene energije zemlja ima, to je sigurnija. Problem je u tome što oblici obnovljive energije odabrani za pokretanje tranzicije nisu baš dobri u obezbeđivanju energetske sigurnosti – zaključuje portal.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.