NavMenu

Gebrüder Weiss prevozi eksperimente za raketnu misiju Švedske svemirske korporacije

Izvor: PR Sreda, 02.11.2022. 10:39
Komentari
Podeli

Takođe na raketi će biti Fortis modul - u sredini, koji ispituje 13 časovnika u bestežinskom stanju. Učestovali u projektu, s leva na desno: Marcel Giger, Operations Manager, Fortis; Andreas Bentele, Marketing Manager, Fortis; Stefan Krämer, Program Manager, SubOrbital Express, SSC; Jupp Philipp, vlasnik i direktor, Fortis; Oscar Löfgren, mašinski inženjer, SSC; Christos Tolis, sistem inženjer, SSC (Foto: What The Film)Takođe na raketi će biti Fortis modul - u sredini, koji ispituje 13 časovnika u bestežinskom stanju. Učestovali u projektu, s leva na desno: Marcel Giger, Operations Manager, Fortis; Andreas Bentele, Marketing Manager, Fortis; Stefan Krämer, Program Manager, SubOrbital Express, SSC; Jupp Philipp, vlasnik i direktor, Fortis; Oscar Löfgren, mašinski inženjer, SSC; Christos Tolis, sistem inženjer, SSC


Naučni eksperimenti u bestežinskom stanju su fokus misije u severnoj Švedskoj

Stokholm / Kiruna / Lauterach, 28. oktobar 2022. Međunarodna transportna kompanija Gebrüder Weiss je zvanični logistički partner raketne misije SubOrbital Express Švedske svemirske korporacije (SSC) i transportuje dvanaest naučnih eksperimenata u Kiruni u severnoj Švedskoj. SSC će od 14. do 24. novembra obaviti misiju "SubOrbital Express 3 (S1X-3M15)" u raketnoj bazi Esrandž kod Kirune, tokom koje će eksperimenti odleteti u svemir i tamo biti ispitano njihovo ponašanje u bestežinskom stanju. Cilj je sticanje znanja za istraživanje i rad astronautkinja i astronauta u svemiru.

- Kao Švedska svemirska korporacija, omogućavamo svemirska istraživanja za međunarodne univerzitete, istraživačke timove i Start-up kompanije. Mnogi eksperimenti imaju direktan uticaj na nauku i tako mogu uticati na ceo svet - kaže Stefan Krämer, Program Menadžer za SubOrbital Express, Švedska svemirska korporacija.

Stefan Krämer, Programm Manager za SubOrbital Express, Švedska svemirska korporacija (Foto: What the Film)Stefan Krämer, Programm Manager za SubOrbital Express, Švedska svemirska korporacija

Logistika takođe igra važnu ulogu u implementaciji projekta:

- Ključno je da oprema bude dostavljena do raketnog poligona na vreme i, što je najvažnije, bezbedno. Gebrüder Weiss je logistički partner kome možemo da verujemo - kaže Krämer.

Frank Haas, direktor korporativnog brenda & komunikacija u kompaniji Gebrüder Weiss izjavio je:

- Podržavamo Švedsku svemirsku korporaciju našim logističkim znanjem i želimo da doprinesemo daljem razvoju svemirskih putovanja. Projekti mobilnosti koji gledaju u budućnost, kao što je raketna misija, igraju važnu ulogu za kompaniju Gebrüder Weiss. Prošle godine, Gebrüder Weiss je pokazao svoje logističko iskustvo simulirajući astronautičku misiju na Mars u Izraelu.

Frank Haas, Head of Corporate Brand Strategy & Communications u firmi Gebrüder Weiss (Foto: Gebrüder Weiss / Gnaudschun)Frank Haas, Head of Corporate Brand Strategy & Communications u firmi Gebrüder Weiss

O misiji "SubOrbital Express 3"

Da li časovnici mogu da izdrže ubrzanje i vibracije prilikom lansiranja rakete? Kako se može bolje pratiti zdravlje astronautkinja i astronauta u svemiru? Kako se ćelije u telu ponašaju kada im je oduzeta gravitacija? O ovim i drugim testovima u nultoj gravitaciji istraživačkih timova iz Australije, Kostarike, Portugala, Italije, Lihtenštajna, Nemačke, Švajcarske, Belgije i Švedske govori 15. raketna misija za eksperimente pod nultom gravitacijom SSC-a.

Gebrüder Weiss organizuje transport eksperimenata iz sedišta SSC-a u Solni kod Stokholma do Kirune u sevenoj Švedskoj, udaljene 1.200 kilometara. Eksperimenti će 22.novembra biti poslati u svemir iz raketne baze u Esrandžu. Parabolična trajektorija dovodi do bestežinskog stanja u trajanju od šest minuta. Eksperimenti se zatim spuštaju u nenaseljenu oblast severno od Esrandža. Odatle ih helikopterom vraćaju u bazu, a zatim ih procenjuju istraživači.


Video: Intervju sa Stefanom Kremerom (Švedska svemirska korporacija) o važnosti misije:


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.