Izvor: eKapija | Petak, 04.03.2005.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

(RZZS) Februar 2005 - Republika Srbija – Rast cena na malo

Februar 2005 -  Republika Srbija – Rast cena na malo

Izvor : Republički zavod za statistiku,

www.statserb.sr.gov.yu

 

Ukupan rast cena na malo u Republici Srbiji u februaru 2005. godine, u odnosu na prethodni mesec, iznosi 1,5% (cene roba povećane su za 1,8%, a cene usluga za 0,7%). U odnosu na decembar  2004. godine cene na malo više su za 4,2%.

 

   Troškovi života u Republici Srbiji, u februaru 2005. godine,  viši su u proseku za 1,5% u odnosu na prethodni mesec, a u odnosu na decembar 2004. godine viši su za 3,8%. Razlika između rasta cena na malo i troškova života posledica je različitog uticaja rasta cena pojedinih artikala na ukupan indeks.

 

   Cene poljoprivrednih proizvoda više su za 4,9%. Ovog meseca zabeležene su veće  cene krompira, pasulja, šargarepe, kupusa, praziluka, jabuka, banana, mandarina. Zabeležen je i manji pad cena svežih jaja.

 

   Cene industrijskih prehrambenih proizvoda više su za 1% zbog većih cena masnoća, šećera i konditorskih proizvoda. Cene ostalih proizvoda nisu se bitnije menjale.

  

   Cene pića više su za 1,5% zbog viših cena rakija i bezalkoholnih pića.   

 

   Cene duvana više su za 3,8%.

 

   Cene industrijskih neprehrambenih proizvoda u proseku su više za 1,9%. U ovom mesecu zabeleženo je  povećanje cena čvrstih goriva  (4,9%) i tečnih goriva i maziva (7,3%). Cene ostalih  artikala ove grupe proizvoda nisu se bitnije menjale u odnosu na prethodni mesec.

 

   Cene usluga u proseku su povećane za 0,7%. Najveći rast zabeležen je kod zanatskih usluga (1,6%).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.