NavMenu

Kreće projekat novog ugljenokopa Zapadni Kostolac - EPS raspisao tender za 89 istražnih bušotina

Izvor: eKapija Utorak, 01.11.2022. 15:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Albert Hyseni/unsplash)Ilustracija
Elektroprivreda Srbije, ogranak TE-KO Kostolac, raspisao je tender za geološke istražne radove na zapadnom polju Kostolac.

Podsetimo, pre toga je raspisan tender za izradu Glavnog rudarskog projekta otvaranja ovog ležišta čije potvrđene rezerve lignita iznose oko 280 miliona tona.

U prvoj fazi rada novog kopa u planu je vađenje 3.000.000 tona lignita godišnje za obrenovačke termoelektrane, a kasnije i za tri kostolačka termobloka.

Kako je navedeno u specifikaciji posla, u atarima sela Dubravica, Batovac, Ostrovo i Petka već je izbušeno 411 bušotina, u periodu od 1942. do kraja 2018. godine i tada je registrovano prisustvo tri ugljena sloja, od kojih su prva dva interesantni za eksploataciju.

Urađen je Elaborat o rezervama uglja na ležištu 2013, nakon čega je usledilo 165 dodatnih bušotina, u izabranim najpovoljnijim delovima ležišta, i dobijeni su povoljni rezultati u selima Dubravica i Ostrovo.

Stoga su, kako se navodi, u toku razmatranja za moguće otvaranje novog površinskog kopa pod nazivom Zapadni Kostolac.

Idejno rešenje predviđa usek sa južne strane ležišta, u zoni koja nije najbolje istražena i u kojoj su prisutne bilansne rudne rezerve C1 kategorije, ali nedostaju podaci o kvalitetu uglja.

Zato će se raditi istraživanje ležišta mineralnih sirovina (ILMS), kao i geotehnička i hidrogeološka istraživanja.

Istražni prostor nalazi se u atarima sela Batovac, Dubravica, Ostrovo i Petka.

Osim ILMS istraživanja u južnom delu ležišta, u manjem obimu istraživaće se i krajnja istočna/severiostočna zona ležišta novog kopa, kao i prostor ka zatvorenom površinskom kopu Ćirikovac.


- Cilj ovih istraživanja je da se stvore neophodni uslovi za izradu novog elaborata o resursima i rezervama uglja koji će poslužiti za izradu rudarske projektne i investicione dokumentacije za dalji rad na otvaranju površinskog kopa – navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Ukupno je projektovano je 89 istražnih bušotina za istraživanje ležišta mineralnih sirovina.

Prve 42 bušotine bušiće se tokom druge godine istraživanja (3,890 m), u južnoj i istočnoj obodnoj zoni projektovanog površinskog kopa, u cilju pripreme za početak rudarskih radova na kopu, dok će se narednih 47 bušotina bušiti u trećoj godini istraživanja.

Iz projektovane 42 bušotine radiće se 506 pojedinačnih proba uglja i 126 proba šljunka.

Tender je otvoren do 28. novembra, o dodatnim detaljima OVDE.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.02.2024.  |  Industrija, Građevina

Položen kamen temeljac za dogradnju Naučno-tehnološkog parka u Nišu - U novih 9.500 m2 biće uloženo 25 mil EUR

U Nišu je položen kamen temeljac za izgradnju druge faze Naučno-tehnološkog parka u tom gradu, a predsednica Vlade Ana Brnabić najavila je da je zadatak da on bude završen do oktobra 2025. godine. Brnabić je dodala i da će u radove biti uloženo 25 mil EUR, navodi se na sajtu Vlade Srbije. Novi objekat u Nišu, koji će biti izgrađen u severozapadnom delu kompleksa NTP Niš, između višenamenske lamele Elektronskog fakulteta i

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.