NavMenu

Udruženje "Mame su zakon" traži izmenu Zakona o radu u korist žena sa fleksibilnim radnim ugovorom

Izvor: eKapija Četvrtak, 27.10.2022. 14:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Elena Vasilchenko/shutterstock.com)Ilustracija
Predsednica udruženja "Mame su zakon" Tatjana Macura izjavila je da je neophodno izmeniti Zakon o radu u korist žena koje imaju fleksibilne ugovore, jer se čak 92,9% tih žena nalazi u reproduktivnom periodu, a svaka peta žena nije upoznata sa svojim pravima o porodiljskom odsustvu.

- Naš krajnji cilj jeste da se izmeni Zakon o radu i da se prava onih radnika koji rade na fleksibilnim ugovorima izjednače sa pravima onih koji su zaposleni na ugovor o radu. Jako teško smo došli do tog podatka, ali juče smo saznali da takvih korisnica ima oko 5000, a među njima su ne samo žene na fleksibilnim ugovorima nego i preduzetnice - rekla je Macura na konferenciji.

Tatjana Prijić iz kancelarije Poverenice za zaštitu ravnopravnosti navela je da diskriminaciju na osnovu pola i na osnovu bračnog i porodičnog statusa najčešće srećemo u oblasti rada i zapošljavanja.

- Od toga da se pri zapošljavanju postavljaju pitanja o planiranju porodice, do toga da žene bivaju uslovljene planiranjem trudnoće i porođaja, potpisivanja blanko sporazumnog prestanka rada i nemogućnosti napredovanja nakon povratka sa porodiljskog odsustva - rekla je Prijić.

Koordinatorka sindikata Nezavisnost Aleksandra Mirković istakla je nemogućnost da se žene koje rade na fleksibilnim ugovorima priključe sindikatima.

- Dostojanstveni rad podrazumeva osmočasovno radno vreme, zaposlenost kod samo jednog poslodavca, dostojanstveni rad pruža ekonomsku sigurnost i socijalnu i zdravstvenu zaštitu za vas i članove vaše porodice. Svako odstupanje od ovoga predstavlja prekarni rad. Najpoznatija dva prekarna ugovora o radu su ugovor o privremenim i povremenim poslovima i ugovori na određeno - rekla je Mirković.

Iz udruženja "Mame su zakon" najavili su da će pristupiti izradi finansijsko-pravne analize u rešavanju problema izmene Zakona o radu jer, kako kažu, "ne postoji nijedna izmena propisa bez kvalitetne finansijske analize".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.