NavMenu

Zijin: U Boru će se pod zemljom rudariti još 40 godina zahvaljujući blok-kejving metodi

Izvor: eKapija Sreda, 26.10.2022. 15:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: iurii/shutterstock.com)Ilustracija
Zahvaljujući blok-kejving metodi, metodi prirodnog zarušavanja, vek rudnika Jama i Čukari Peki biće produženi do 2060. godine, rečeno je na prezentaciji ove metode koju su u Beogradu organizovale dve kineske kompanije koje posluju u Boru, Serbia Zijin Copper i Serbia Zijin Mining, u saradnji sa Komorom rudarskih i geoloških inženjera Srbije osnovanom na Dan rudara ove godine.

- Blok-kejving metoda se u svetu koristi već 120 godina. Najviše se primenjuje u Čileu, gde je to i jedan od glavnih načina eksploatacije rude bakra, a zastupljena je i u Kini, Australiji, Americi i Indoneziji. Reč je o veoma efektnom načinu podzemne eksploatacije, koji je pritom i najjeftiniji. Kada druge metode ne daju zadovoljavajući rezultat ili su suviše skupe, poput metode zapunjavanja otkopanog prostora koja se obično koristi, onda se pribegava ovom načinu eksplaotacije jer je mnogo jeftiniji i efikasniji. Ranije smo koristili uobičajenu metodu, ali smo vrlo loše prošli, pa smo zato počeli da proučavamo blok-kejving i oduševljeni smo efektima – kazao je potpredsednik Zijin Mining Grupe i glavni rudarski inženjer Guo Xianjian.

On je dodao da blok-kejving ne može da se koristi u svim podzemnim ležištima i da je najpre potrebno utvrditi tip rudnika, što su stručnjaci sa kineskog instituta i uradili.

– Nakon detaljnog proučavanja došli smo do zaključka da je za rudnik Čukaru Peki ovaj način eksploatacije najbolji. Pošteno, ovu metodu smo planirali da usvojimo i pre izgradnje rudnika, jer smo preko milijardu dolara uložili samo u izgradnju. Dakle, reč je o velikoj investiciji, a nama je stalo da ovaj rudnik, kao srpski, ima dobru reputaciju. Blok-kejvingom ćemo produžiti život tog rudnika i dobiti tamo nove resurse – istakao je Guo Xianjian.

On je naveo da će eksploatacija gornje zone rudnika Čukaru Peki trajati 13 godina, a da bi nakon toga ovaj rudnik morao da se zatvori ukoliko se u njegovom tzv. donjem pojasu ne bi koristila metoda prirodnog zarušavanja.

– Primenom blok-kejving modela produžićemo vek ovog rudnika do 2060. godine. Razmišljamo o budućnosti naše dve kompanije u Srbiji, ali i o budućnosti Bora i rudarstva u ovoj zemlji. Želimo da damo dobar imidž rudarstvu u Srbiji – rekao je Xianjian i dodao da će eksploatacioni vek Jame takođe biti još oko 40 godina i to zahvaljujući blok-kejving metodi.

Dodao je da je u odnosu na površinske kopove, gde imamo "otvorenu" eksploataciju, ovo je mnogo čistija metoda.

- Površinska eksploatacija podrazumeva skidanje površinskog sloja zemlje, a samim tim i degradiranje životne sredine. Blok-kejving se dešava duboko pod zemljom, reč je o prirodnom zarušavanju i tu nema nikakvog otpada, pa je i uticaj na životnu sredinu veoma mali. Zato smatramo da je ova metoda najzdravija i najčistija sa ekološkog aspekta – naveo je.

U saopštenju kompanije Serbia Zijin Copper navodi se da Zijin Grupa rudnike u Srbiji, odnosno u Boru i Majdanpeku, smatra svojim ključnim projektima.

- Značaj naših prekomorskih operacija u Srbiji ogleda se u činjenici da će obe kompanije koje posluju u Boru ove godine proizvesti po 100.000 tona bakra. Godišnja proizvodnja "crvenog" metala na nivou cele Zijin Grupe iznosi 850.000 tona, tako da samo Serbia Zijin Copper i Serbia Zijin Mining ostvaruju četvrtinu naše ukupne produkcije bakra – rekao je Guo Xianjian.

Direktor Instituta za rudarstvo i metalurgiju u Boru dr Mile Bugarin naveo je da su geološki resursi Bora i Majdanpeka "teški" tri milijarde tona rude, u kojoj prema procenama ima 25 miliona tona bakra i 750 tona zlata.


- Dve trećine tih resursa će morati da se eksploatiše podzemno, pa je zato prezentacija blok-kejving modela upriličena u pravi čas. Ovaj način eksploatacije karakterističan je za ležišta na velikim dubinama, koja imaju niži procenat metala u rudi, pa se do isplativosti ovog posla dolazi masovnim otkopavanjem. Reč je o ležištima koja se nalaze najmanje 500 do 800 metara ispod zemlje, dakle imaju veliku natkopnu visinu. Primena blok-kejvinga u borskim rudnicima neće mnogo uticati na sleganje terena, ali će uticati na pojedinu infrastrukturu koja u svakom slučaju mora da bude izmeštena – kazao je Bugarin.

Govoreći o značaju blok-kejvinga za rudarstvo u Srbiji, predsednik Komore rudarskih i geoloških inženjera Dejan Milijanović istakao je da je prezentacija ovog načina eksploatacije važna kako bi struka dobro mogla da sagleda metodu koju poznaje samo u teoriji.

- Želimo da sačuvamo rudarstvo u Srbiji, ali ne po svaku cenu. Ne želimo rudarstvo koje će sutra uništiti našu vodu, vazduh i zemljište. Zato je u ovoj priči najbitniji uticaj na životnu sredinu i okolinu. Blok-kejving metoda će se, kako smo čuli, primenjivati i u Jami i u rudniku Čukaru Peki, što znači da će delom uticati i na naseljeni deo Bora. Zato nam je veoma bitno da tu priču dobro sagledamo. Naslednici smo prebogate rudarske tradicije i dužnost nam je da se i u budućnosti ponašamo odgovorno i da pokažemo da rudarstvo u Srbiji može da bude temelj privrede i ekonomskog razvoja zemlje. Cilj nam je, pre svega, da generacijama koje dolaze ostavimo zdravu životnu sredinu – rekao je Milijanović.

On je podsetio da je cela istočna Srbija "pokrivena" geološkim istraživanjima, ali da se svega pet do 10% datih istražnih, kasnije pretoči u eksploataciona prava.

– Za toliku zainteresovanost ima razloga, jer je Srbija zemlja bakra i zlata – ocenio je Milijanović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.