Izvor: Kapija Šumadije | Petak, 04.03.2005.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Međunarodna konferencija o industrijskim zonama u Kragujevcu

Agencija lokalne demokratije organizovala je u Kragujevcu međunarodnu konferenciju na kojoj se razgovaralo o mogućnostima izgradnje novih i revitalizaciji starih industrijskih zona. O svojim iskustvima na tom polju govorili su strani eksperti iz Italije i Francuske.

 

Na primeru italijanskog grada Torina objašnjeno je kako su revitalizovane industrijske zone u centru grada, nastale u prvoj fazi industrijalizacije. Preseljenjem velikih fabrika "Fiat" i "Michelin" van gradskih zona ostale su prazne fabričke hale koje sada imaju drugu namenu. Neke od njih pretvorene su u muzeje, druge u sajmišta, dok su na ravnim krovovima pojedinih fabričkih hala nikle velike zelene površine, parkovi.

 

Osim u Torinu, i u mnogim drugim evropskim gradovima Barseloni, Valensiji, Sirenu, industrijske zone su izmeštene van grada, a na mestima gde su se ranije nalazile nastale su nove, administrativne, kulturne, stambene zone.

 

Naglašeno je da je namera Agencije lokalne demokratije da svoje centre u Kragujevcu, Kraljevu, Leskovcu i Nišu poveže u jedinstvenu mrežu, jer svrha Agencije i jeste promovisanje umrežavanja lokalnih zajednica na područjima bivše Jugoslavije u njihovom procesu tranzicije ka Evropskoj uniji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.