Izvor: eKapija | Sreda, 19.01.2011.| 14:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Privlačenje investitora iz Turske - Ugljanin u zvaničnoj poseti Istambulu

Novi Pazar (Foto: b)

Ministar u Vladi Srbije i koopredsednik mešovitog Komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Turske dr Sulejman Ugljanin nalazi se u zvaničnoj poseti Republici Turskoj gde će razgovarati sa zvaničnicima te zemlje u cilju iniciranja novih projekata i realizacije ranije potpisanih sporazuma između ove dve zemlje.

Tokom dvodnevne posete ministar Ugljanin će se sastati sa ministrom saobraćaja i komunikacija Binalijem Jildirimom, ministrom poljoprivrede Mehmetom Mehdi Ekeromom i predsednikom turske razvojne agencije – TIKA Musom Kulaklikajom.

Jedan od razloga posete je izgradnja autoputa Beograd - Južni Jadran preko Sandžaka. Takođe, s obzirom da je uspostavljena poslovna saradnja milionske vrednosti između fabrike vagona "Goša" sa turskom kompanijom Tuvasas, razgovaraćemo o zapošljavanju naših ljudi - izjavio je Ugljanin.

On je dodao da naša zemlja ima dosta potencijala koje treba iskoristiti. Budući da je za nas razvoj poljoprivrede veoma bitan, Ugljanin će se tokom svog boravka u Ankari sastati i sa ministrom poljoprivrede, kako bi se upoznao sa novim tehnologijama koje se danas primenjuju u Turskoj. Ministar dodaje da od ove posete očekuje nove projekte i mogućnosti za privredno-ekonomsku saradnju između Srbije i Turske.

U ranijim sastancima srpskih i turskih političara, najavljeno je nekoliko aktivnosti, kao što je finansiranje 15 projekata u vrednosti od 13 mil USD. Iskazano je interesovanje i za izgradnju aerodroma u Sjenici, uvoz pešterskih mesnih prerađevina sa Halal standardom, izgradnju putne mreže, kao i pokretanje slobodne carniske zone i industrijskog parka kod Tutina.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.