Izvor: eKapija | Sreda, 19.01.2011.| 14:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Evropski parlament ratifikovao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom

Evropski parlament (EP) danas je u Strazburu ratifikovao Sporazuma Srbije i Evropske unije o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i izglasao Rezoluciju o evropskoj integraciji Srbije.

Za ratifikaciju SSP glasalo je 612, a protiv 38 poslanika.

Poslanici su izglasali i Rezoluciju o evropskoj integraciji Srbije, čiji je autor izvestilac EP Jelko Kacin.

Pre glasanja o Rezoluciji poslanici su se izjasnili o devet amandmana, od kojih je većina prihvaćena.

U tekstu rezolucije ističe se da odluka Saveta ministara EU da se učini novi korak ka prijemu Srbije u EU, predstavlja "važan doprinos stabilnosti na Zapadnom Balkanu".

U rezoluciji piše da vlasti Srbije treba da nastave do sada uglavnom dobro sprovođene reforme, punu saradnju s Tribunalom u Hagu, uspešno dovrše reformu pravosuđa i pospeše suzbijanje korupcije da bi Srbija napredovala ka članstvu u Evropskoj uniji.

U tom dokumentu "Proces evropske integracije Srbije" se ukazuje da su "jaki i nezavisni mediji od najveće važnosti za demokratiju" i traže se "mere da se zajamči nezavisnost medija od političkih pritisaka ili drugog uticaja".

U rezoluciji o Srbiji piše i da je "puna saradnja s Tribunalom u Hagu ključni uslov za napredak Srbije ka članstvu u EU" i podvlači da se "samo hapšenje i izručenja dvojice preostalih optuženika Hagu mogu smatrati uverljivijim dokazom o punoj saradnji".

Takođe, traži se da se "preispita tekući postupak (traganja za optuženicima), u skladu s preporukama Tribunala".

U rezoluciji se pozdravlja spremnost Beograda da pokrene dijalog s Prištinom "u EU okviru" i poziva Beograd da "tome pristupi predusretljivo", uz omogućavanje nalaženja "praktičnih i održivih rešenja za zastupljenost Kosova u regionalnim forumima".

EP u rezoluciji izražava zadovoljstvo zbog dobre saradnje Srbije sa susedima.

Uz upozorenje da je "korupcija još uvek raširena" u Srbiji, u tekstu se "pozdravlja napredak" u njenom suzbijanju.

U tekstu se "pozdravljaju napori za uklanjanje nasleđa delovanja bezbednosnih službi u prošlosti", ukazuje se na nužnost lustracije i obelodanjivanja arhiva tajne policije.

U tom tekstu se traži od EU da pomogne Srbiji u rešavanju teškog problema izbeglica.

Vlada Srbije, piše u dokumentu EP, radi poboljšanja ekonomske i socijalne situacije, mora obezbediti "istinsku politiku konkurencije koja će ukinuti monopole".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.