NavMenu

Otvoren 15. Kondenz Festival savremenog plesa i performansa

Izvor: eKapija Ponedeljak, 24.10.2022. 13:30
Komentari
Podeli

(Foto: Marija Rodić, foto tim Magacina)
Predavanjem "Zamagljena pozadina: Crni performans kao politička ontologija" Tomasa DeFranca, koreografa i teoretičara iz Njujorka, 23. oktobra u Magacinu otvoren je ovogodišnji 15. Kondenz – Festival savremenog plesa i performansa, u organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples.

Predavanje Tomasa DeFranca o crnom performansu (Black Performance) ukazuje na značaj umetničkog delovanja kojim se razmatraju politička zajedno sa pitanjima estetske vrednosti, veštine, prakse i stručnosti, kao i pitanja stvaranja zajedničkog (commons) u performansu, nastalog iz radikalnog brisanja crnih (i drugačijih) ljudi iz prihvaćenih oblika "ljudskog" koji mnogima omogućavaju da se okupe na mestima zajedničkih i bliskih ranjivosti. Tomas DeFranc je u Beogradu zahvaljujući dugoročnom zalaganju Stanice i fondacije Trust for Mutual Understanding da podrže razmenu plesnih scena Srbije i SAD.

- Veoma mi je drago što otvaram festival predavanjem o crnoj estetici i političkoj ontologiji performansa. Ovo je deo novog istraživačkog projekta moje laboratorije, koji smo započeli ove i razvijaćemo ga u naredne tri godine - istakao je Tomas DeFranc: - U prošlosti sam dosta pisao o crnim smrtima. Pretpostavljajući da postoji nešto što možemo prepoznati kao crni ples, koji je koherentan i ima uticaja u svetu, sada želim da malo proširim istraživanje i razmislim šta taj crni performans radi. Prvo smo definisali ovu temu i stvarali strukturu kako bismo razumeli njene komponente, a sada se pitamo šta radi u svetu i kako operiše.

Program performansa počinje u ponedeljak, 24. oktobra nastupom Dance On Ansambla koji je na upravo završenom Bitef festivalu dobio jednu od nagrada. Ovaj put, ansambl predstavlja istorijsko delo "Works in Silence" Lusinde Čajlds, čuvene njujorške koreografkinje i jedne od pionirki savremenog plesa.

"Works in Silence", delo koje pruža uvid u ključnu fazu razvoja jedne od najznačajnijih koreografkinja / koreografa 20. veka, biće izvedeno u u 20 časova, u Ustanovi kulture "Vlada Divljan". Ova zbirka ranih dela iz obimnog repertoara Lusinde Čajlds posebno je uzbudljiva kako zbog retkih prilika da se izvodi, tako i zbog značaja za istoriju plesa. Većina ovih dela nije viđena od kada su prikazana 1970-ih godina.

Istog dana, u 18.30 časova u UK "Vlada Divljan", Rok Vevar održaće predavanje o radu Lusinde Čajlds.

Festival Kondenz se ove godine održava od 23. do 30. oktobra na više lokacija u Beogradu pod sloganom "Radikalna ranjivost", a biće izvedeno ukupno devet predstava i performansa, uz brojna predavanja i razgovore.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.