NavMenu

Jugoimport SDPR i Borbeni složeni sistemi zadužili se za 100 mil EUR korporativnim obveznicama

Izvor: Danas Petak, 21.10.2022. 11:28
Komentari
Podeli
Finansijska injekcija za srpsku odbrambenu industriju (Foto: Aleksandar Parezanović)Finansijska injekcija za srpsku odbrambenu industriju
JP Jugoimport SDPR i njegova ćerka firma Borbeni složeni sistemi početkom oktobra zadužili su se za ukupno 11,7 milijardi dinara ili 100 mil EUR izdavanjem korporativnih obveznica.

Jugoimport SDPR, državno preduzeće za trgovinu naoružanjem je emitovalo desetogodišnje obveznice u vrednosti 6,65 milijardi dinara i one dospevaju 3. oktobra 2032. godine.

Borbeni složeni sistemi, preduzeće za proizvodnju oružja koje je osnovao Jugoimport SDPR zadužilo se korporativnim obveznicama za nešto više od pet milijardi dinara takođe sa rokom dospeća za 10 godina.

U obaveštenju na sajtu Centralnog registra hartija od vrednosti agenta obe emisije Banke poštanske štedionice nije navedeno koliko glasi kamatna stopa na obveznice niti ko je kupac.

Ovo je druga serija korporativnih obveznica za obe kompanije, jer su se u septembru 2020. godine zadužile na ovaj način ukupno za 175 mil EUR.

Jugoimport SDPR je emitovao 15,275 milijardi dinara, a Borbeni složeni sistemi 5,4 milijarde dinara, oba sa rokom dospeća od pet godina.


Tada je u vreme pandemije kao jedan od programa za pomoć privredi Vlada plasirala ideju o korporativnim obveznicama.

To je iskoristilo pet domaćih preduzeća. Osim Jugomport SDPR i Borbenih složenih sistema, na ovaj način su došli do novca i Telekom Srbija (23,5 milijardi dinara) i dve građevinske firme, Energoprojekt 3,3 milijarde i PMC inženjering 2,8 milijardi dinara.

Kupci ovih hartija bile su poslovne banke, a NBS je donela odluku po kojoj banke mogu da polože kao obezbeđenje korporativne obveznice koje ispunjavaju uslove.

Ubrzo nakon primarne emisije NBS je od banaka otkupila određen iznos ovih korporativnih obveznica.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.02.2024.  |  Energija

Istražujemo: Gde su danas pobednici aukcija za obnovljive izvore energije - Pupin najbrži, Kinezi stigli na Crni vrh

Uspešne, najbolje i najveće u regionu, primer za druge zemlje - ovo su samo neki od epiteta kojima su domaći i strani investitori i bankari ocenili aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije koje su u Srbiji održane prvi put prošle godine. Zadovoljstvo nije krilo ni Ministarstvo rudarstva i energetike, saopštivši da procenjena vrednost investicija svih elektrana iznosi 1,26 mlrd EUR. O ozbiljnosti dobijenih ponuda

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.