NavMenu

Steklarna Hrastnik preuzima paraćinsku staklaru - U planu povećanje proizvodnih kapaciteta i premeštanje dela asortimana iz Slovenije u Srbiju

Izvor: eKapija Petak, 21.10.2022. 12:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)Ilustracija
Steklarna Hrastnik, slovenačko preduzeće za razvoj i proizvodnju vrhunske staklene ambalaže, preko svog vlasnika GlobalGlass iz Švajcarske, preuzima staklaru SFS Paraćin u Srbiji.

Staklare će, kako se navodi u saopštenju iz kompanije, postati sestrinske kompanije i značajno doprineti realizaciji strateških planova grupe.

Grupa ima ambiciozne planove za rast na evropskom tržištu stakla, za šta će u narednim godinama nameniti više od 100 mil EUR investicija u dalju modernizaciju i širenje poslovanja u Sloveniji, kao i u Srbiji, gde se u budućnosti planira povećanje proizvodnih kapaciteta na 1150 tona stakla/dnevno.

Staklara u Paraćinu i Steklarna Hrastnik imaju sličnu istoriju i teže istim ciljevima. Obimno specifično znanje iz oblasti transformacije poslovanja i prelaska sa masovnih segmenata tržišta stakla na premium, stečeno u Hrastniku, imaće ključnu ulogu u daljem širenju poslovanja GlobalGlass grupe kako na lokaciji u Hrastniku, tako i na novoj proizvodnoj lokaciji u Srbiji.

- Glavni deo proizvodnje u Srbiji ostaće vezan za standardni kvalitet stakla za prehrambenu industriju, potrebe srpskog tržišta i isporuke na tržišta Jugoistočne Evrope, gde primećujemo nedostatak ponude. Deo asortimana biće premešten iz Slovenije u Paraćinsku fabriku, a na taj način nameravamo da podignemo nivo kvaliteta, dodatu vrednost i profitabilnost srpske fabrike - istakao je Peter Čas, generalni direktor Steklarne Hrastnik.

Preuzimanje staklare SFS Paraćin i dalje je predmet uobičajenih odgodnih uslova, uključujući i saglasnost nadležnih institucija za zaštitu konkurencije. Postupci bi, kako je saopšteno, trebalo da budu završeni do kraja 1. kvartala naredne godine.

Podsećamo, prva prodaja staklare bila je oglašena početkom septembra.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.02.2024.  |  Građevina

U Gornjem Milanovcu u planu gradnja Srpsko-vikinškog avantura parka za decu

Gornji Milanovac bi mogao da dobije atrakciju namenjenu najmlađima, shodno urbanističkom projektu koji je bio na javnom uvidu pred kraj januara. Naime, razmatra se gradnja Srpsko-vikinškog avantura parka za decu, neposredno uz Kuću srpsko-norveškog prijateljstva (restoran Norveška kuća). Planira se opremanje sadržajima za rekreaciju i igru dece: "zip line", viseći mostovi, penjalice i ostali sadržaji za aktivni boravak dece.

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.