NavMenu

Može li ruski gas preko turskog čvora da snabdeva celu Evropu?

Izvor: RTS Četvrtak, 20.10.2022. 09:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sergey_R/shutterstock.com)Ilustracija
Rusija se sprema da tranzit gasa iz oštećenih gasovoda Severni tok preusmeri preko Crnog mora u Tursku. Gasovod Turski tok je jedini koji sada ruski gas doprema punim kapacitetom, a mogao bi biti i glavni za čitavu Evropu.

Tuska ima tri dotoka ruskog gasa - stari kroz Ukrajinu i dva direktna Plavi tok i Turski tok. Predsednici Putin i Erdogan dogovorili su se da se u Tuskoj napravi gasni hab iz kojeg bi mogao da se snadbeva ceo stari kontinent.

- Evropa razmišlja kako da obezbedi energiju za predstojeću zimu. Mi, hvala Bogu, nemamo takav problem. Štaviše, na poslednjem sastanku sa gospodinom Putinom, dogovorili smo se o stvaranju gasnog čvorišta preko kojeg Evropa može da koristi ruski gas - rekao je turski predsednik.

Tursko gasno čvorište predviđa gradnju tri nova gasovoda. Turski mediji prenose - jedna trasa išla bi do Italije, druga preko Bugaske u Severnu Makedoniju, Albaniju i Srbiju - a treća, preko Rumunije, Mađaske u Zapadnu Evropu. Sa Balkanskim tokom, koji se snabdeva iz Tuskog toka naša zemlja je već na tranzitnoj trasi tog sistema, prenosi RTS.

- Podsetiću da iz Rusije može da se transportuje, prema Turskoj i posle dalje u Evropu i gas iz bivših sovjetskih republika koje takođe imaju velike količine gasa. Očigledno je to nešto što nije vezano samo za Turski tok, čim se pominju i novi gasovodi - rekla je Jelica Putniković, urednica portala Energija Balkana.

Turski tok nema više ni tehničkih prepreka za bezbedan rad. Krajem septembra kompanija Turski tok, registrovana u Holandiji, ostala je zbog sankcija bez izvoznih licenci. Mađarska je potvdila da joj je licenca vraćena.

- Holandske vlasti su dale izvozne dozvole za opremu Gaspromovoj holandskoj firmi, koja upravlja Turskim tokom čime je obezbeđeno dugoročno održavanje gasovoda. To mi je potvrdio i holandski ministar energetike i predstavnici Gasproma. To je izuzetno važno za sigurnost snabdevanja Mađarske gasom. Turski tok je danas jedini gasovod u Evropi kojim bez problema teče gas od Istoka ka Zapadu - napomenuo je ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Turska je već gasno čvorište. Pored dotoka ruskog gasa ima i Južni gasni koridor koji čine gasovodi TANAP i TAP. Njima se isporučuje gas iz Azerbejdžana u više zemalja zaključno sa Italijom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.