NavMenu

Sajber napadi sve češći - Šta preduzeća moraju da preduzmu?

Izvor: PR Utorak, 18.10.2022. 15:34
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock)
Posle hakerskog napada koji se dogodio sredinom juna, rad Katastra Republičkog geodetskog zavoda bio je u prekidu duže od dve nedelje, a usluge i funkcije sistema su postepeno vraćene u rad. Prethodnih dana aktuelna je vest da su korisnici mogli da primete otežano funkcionisanje nekih domaćih portala i otežan pristup sajtovima na .rs domenima, navodno zbog organizovanog cyber napada.

Ovo je samo deo pokazatelja koji govore da je za vlasnike malih i srednjih preduzeća sve važnije da zaštite svoje poslove, zaposlene, klijente i brend od sajber pretnji. Verizonov izveštaj za 2021. godinu ukazuje na to da je 43% napada usmereno ka malim preduzećima. Uz to, tehnologija se munjevito razvija i preduzeća su u kratkom roku prešla u velikoj meri u digitalni svet, ne razmišljajući mnogo o zaštiti onoliko koliko bi trebalo, tako da su sve aktuelnija pitanja koja postavljaju vlasnici malih i srednjih preduzeća - ko je na meti i kako da se zaštitimo.

Stručnjaci za primenu ICT rešenja upozoravaju da smo u današnje vreme svi "zanimljivi" hakerima, bez obzira na oblast poslovanja ili to da li smo mala, srednja ili velika kompanija.

- Sajber kriminal je dobro organizovan. Veliki igrači svojim korisnicima, odnosno drugim hakerima, čak nude usluge poput iznajmljivanja malver datoteka, zajedno sa tehničkom podrškom. Danas haker više i ne mora da bude stručnjak da bi mogao da napadne i ugrozi kompaniju ili pojedinca - bila je jedna od poruka na panelu "Kako ići u korak sa digitalnom transformacijom i sajber bezbednošću" u organizaciji kompanije A1 Srbija.

(Foto: Shutterstock)

Iako najviše poznat kao mobilni operator, A1 Srbija sve više zauzima poziciju ICT provajdera, pre svega za poslovne korisnike, pružajući najsavremenija rešenja za "cyber security", povezivanje uređaja (Internet of Things) i "cloud" platforme, koji omogućavaju bezbednije i efikasnije poslovanje i razvoj biznisa.

- Neretko kompanije vide bezbednosni tim kao mesto gde zabava prestaje, dok je zapravo potrebna dobra komunikacija kako bismo upravljali rešenjima i potencijalnim rizicima, interno i eksterno. Neophodno je održavati ravnotežu između ljudi, procesa i tehnologije, a sigurnosne prakse treba da idu u korak sa brzinom digitalne transformacije. Drugim rečima, akcenat ne treba da bude samo na tome kako ubrzati proces, već kako bezbedno ubrzati proces - naglasio je Goran Stojadinović, direktor prodaje poslovnim korisnicima i razvoja ICT rešenja.

Dodatak namenjen privatnim korisnima A1 Net Protect je prošlog meseca aktivno zaustavio 22 miliona napada u Srbiji, što znači da je skoro svaki peti korisnik imao problem koji je rešen. Korisnici interneta u Srbiji su pod intenzivnom i rastućom opasnošću od sajber napada, a meta su njihova privatnost, bankovni računi i uređaji.


One stop shop

Budući da je internet i provajder digitalnih rešenja, A1 Srbija ima mogućnost da spoji usluge i ponudi sve na jednom mestu (one stop shop koncept), kao i posebno krojena rešenja u skladu sa potrebama korisnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.