NavMenu

Zamenom javnog osvetljenja kroz model javno-privatnog partnerstva Grad Smederevo ostvaruje značajne uštede u budućnosti

Izvor: PR Utorak, 18.10.2022. 14:52
Komentari
Podeli
Most u Smederevu - zamenjena javna rasveta (Foto: Nenad Živanović)Most u Smederevu - zamenjena javna rasveta
Stanovnici Smedereva dobili su novo LED javno osvetljenje koje će im omogućiti uštedu električne energije u budućnosti, a samim tim i smanjenje izdataka budžeta. Ugovor koji je zaključen sa privatnim partnerom na 15 godina računajući sa aktuelnom cenom električne energije, omogućiće uštedu u budžetu, samo u periodu garantovanja, u iznosu od 932.732.776 dinara.

Pošto se očekuje dalji rast cene električne energije zbog svetske energetske krize, novčana ušteda će samim tim biti još značajnija. Grad Smederevo će tokom realizacije projekta javno-privatnog partnerstva ostvariti značajnu finansijsku uštedu, a da nije imao sopstvena ulaganja i zaduženje Grada, jer je sve troškove i rizike investicije snosio privatni partner.

Zamenu dela sistema javnog osvetljenja, kao i održavanje istog realizuje i finansira privatni partner Esco Elios doo Novi Sad.

- Implementacijom novih 16.279 komada LED svetiljki čiji je radni vek 25 godina, Grad Smederevo je bez zaduženja budžeta povećao kvalitet osvetljenja, obezbedio značajne uštede u ova teška vremena krize energenata, amortizovali su porast cene električne energije i kroz projekat javno-privatnog partnerstva uložio u budućnost Grad - izjavio je Szilveszter Horvath, direktor firme Esco Elios doo i dodao:

- Mislim da je odluka grada doneta u pravo vreme i da je to primer za celu Srbiju, a i za širi region.

Szilveszter Horvath, Marija Marković Stavrić i Dejan Milenković (Foto: Nenad Živanović)Szilveszter Horvath, Marija Marković Stavrić i Dejan Milenković
- Prednosti ovog osvetljenja su manja potrošnja električne energije, koju ostvarujemo baš u vreme apela za racionalnijom potrošnjom nastalom usled energetske krize u svetu. Uz to, LED osvetljenje ostvaruje višestruke pozitivne efekte što se tiče zdravlja i zaštite okoline. S druge strane, s obzirom na tendenciju rasta cene električne energije, projekat je višestruko isplativ. Realizacijom projekta, izdaci Grada se ne uvećavaju već naprotiv od prvog ispostavljanja računa Grad ostvaruje benefit. O tome govori činjenica da je ostvarena ušteda u potrošnji električne energije za uličnu rasvetu u selima i gradu za čak 80%, poredeći avgust 2021. i isti mesec u 2022. godini - izjavila je Marija Marković Stavrić zamenica gradonačelnika Grada Smedereva.

Zamenjena javna rasveta u Despota Đurđa (Foto: Nenad Živanović)Zamenjena javna rasveta u Despota Đurđa

Očekuje se da će ušteda električne energije biti značajno smanjena na godišnjem nivou, u periodu od 15 godina, koliko traje ugovorni period, dok će se smanjiti emisija štetnih gasova CO2 za oko 43.380 tona za vreme perioda garantovanja. Ušteda, koju će Grad Smederevo ostvariti, može da se preusmeri na druge krucijalne projekte koji su neophodni građanima. Ovim projektom Grad se nije kreditno zadužila, ima moderno i kvaliteno, a istovremeno i efikasno osvetljenje, a kompletno ugrađena oprema po ugradnji predata je u vlasništvo Grada.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.