NavMenu

Međunarodna konferencija o obnovljivim izvorima električne energije: Veliki potencijal OIE, uz održiva rešenja i primenu nauke u privredi

Izvor: eKapija Ponedeljak, 17.10.2022. 17:28
Komentari
Podeli
(Foto: PhotographyByMK/shutterstock.com)
Obnovljivi izvori električne energije i energetski efikasna postrojenja imaju znatan potencijal i mogućnosti u Srbiji, ali su za njihovu potpuniju primenu neophodna dugoročna i tehnički održiva rešenja koja zahtevaju intenzivnu saradnju države, akademske zajednice i privrede, ocenili su stručnjaci, učesnici 10. Međunarodne konferencije o obnovljivim izvorima električne energije koja je održana u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Jovanka Atanacković, državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike, navela je da su investicije u obnovljive izvore energije rešenje za energetsku bezbednost Srbije i celoga sveta.

- Ministarstvo rudarstva i energetike ima viziju da su obnovljivi izvori energije ono što treba da bude naša osnova za energetski razvoj, za energetsku i državnu bezbednost. U tom smislu investicije u obnovljive izvore energije jesu novi model rasta cele privrede Srbije - objašnjava Atanacković.

Privreda je, po njenim rečima, već pokazala da želi da postane deo energetske tranzicije i veoma je zainteresovana za obnovljive izvore energije.

- Država treba da prati ono što privreda želi i to je naš posao. Nova radna mesta, zelena radna mesta jesu budućnost. Ma koliko trenutno delovalo da je neizvestan trenutak, rešenja jesu obnovljivi izvori energije - poručila je ona.

Zoran Lazarević, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu smatra da su obnovlji izvori veliki potencijal u energetici, da je dosta urađeno u domenu vetrogeneratora, da se radi na solarnim panelima, ali da ima još dosta posla i izazova da dostignemo onaj nivo kada u potpunosti možemo da koristimo naše obnovljive izvore.

- Mnogo bogatiji od nas to rade decenijama - navodi profesor i ukazuje na neophodnost da se zaustavi odlazak inženjera iz Srbije, koji u našoj zemlji treba da razvijaju programe i projekte.

- Mladi školovani ljudi treba da ostanu u Srbiji i da svoje znanje posvete kreiranju domaćih rešenja, kako je to nekada bilo kada smo gradili elektrane - rekao je profesor.

Miroslav Lutovac, savetnik predsednika PKS za energetiku, smatra da je neophodno povezati nauku sa privredom kroz primenu naučnih rešenja.

- Iako je naš primarni zadatak da se posvetimo privredi, proteklih godina nastojimo da, posebno kroz Udruženje za energetiku, uključimo predstavnike naučne zajednice u rad sa kompanijama, kako bi svojim znanjem i inovacijama pomogli privredi da radi bolje, efikasnije i uspešnije - ukazuje Lutovac. - U tom kontekstu je i priča o obnovljivim izovorima energije, koji su važan deo u ukupnom mozaiku energetike.

Konferenciju posvećenu obnovljivim izvorima organizovali su Društvo za obnovljive izvore električne energije pri Savezu mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS), u suorganizaciji sa Institutom za arhitekturu i urbanizam Srbije i PKS uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ciljevi konferencije su promovisanje naučnih i stručnih ideja i rezultata istraživanja, razvoja i korišćenja OIEE, unapređenje tehnologija za korišćenje obnovljivih izvora električne energije (OIEE) kao osnovnih ili dopunskih izvora električne energije, informisanje i obrazovanje javnosti o prednostima i mogućnostima korišćenja OIEE, promovisanje lokalnih i globalnih interesa u primeni OIEE, promovisanje racionalne upotrebe potrošača električne energije sa ciljem smanjivanja njihove potrošnje i postizanja veće energetske efikasnosti, afirmacija OIEE kao održivih izvora, predlaganje rešenja primerenih ekonomskoj moći i budućem razvoju, kao i razmena ideja i stavova o OIEE, saopštio je PKS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.