NavMenu

MPC Properties - Održivi real estate projekti i inkluzivna zajednica

Izvor: eKapija Utorak, 08.11.2022. 09:16
Komentari
Podeli
UŠĆE Shopping CenterUŠĆE Shopping Center
MPC Properties je regionalni lider u razvoju, izgradnji i upravljanju modernim šoping destinacijama i poslovnim centrima. Lidersku poziciju kompanija je osigurala kroz kvalitetan portfolio, odlične lokacije objekata, najdužu ekspertizu, najširu poslovnu mrežu koja uključuje više od 70 kompanija u poslovnim objektima i više od 310 brendova u šoping centrima, brojnim nagradama i sertifikatima koji potvrđuju primenu najviših svetskih standarda u MPC poslovnom modelu.

Kompanija MPC Properties je razvila sveobuhvatnu društveno odgovornu strategiju u skladu sa ESG ciljevima (Environmental, Social, Governance), a u nameri da doprinese dobrobiti čitave zajednice u kojoj posluje. Ovi ciljevi su implementirani kroz kompanijsku strategiju i sprovode se na celokupnom MPC Properties portfoliju. U toku je sprovođenje GRI procedure izveštavanja i implementacija GRASP-a. Održiva nekretnina kao dugoročna strategija smanjuje rizik, povećava profitabilnost i uticaj.

Kao lider na tržištu, MPC Properties je značajno doprineo promociji i popularizaciji zelene gradnje tokom poslednjih 10 godina. UŠĆE Shopping Center je jedan od prvih i najvećih sertifikovanih šoping centara u regionu i Evropi, dok je Navigator Business kompleks projektovan i izgrađen u skladu sa prestižnim LEED Gold sertifikatom, a poslovni objekat UŠĆE Tower Two projektovan je i izgrađen u skladu sa BREEAM standardom.

Postavljajući dobrobit svojih zaposlenih, zakupaca i posetilaca u prvi plan, MPC Properties je takođe prva kompanija u Srbiji koja je sertifikovana najprestižnijim "WELL Health-Safety" sertifikatom za portfolio od osam poslovnih i maloprodajnih objekata, koju dodeljuje Međunarodni institut za ocenu kvaliteta boravka u zgradama (the International WELL Building Institute (IWBI)). Ovaj sertifikat potvrđuje da MPC Properties u svojim operativnim polisama upravljanja primenjuje sve standarde propisane od strane instituta kako bi se osiguralo zdravo i bezbedno okruženje.

- Ponosni smo na našu strategiju i primenu najbolje svetske prakse na domaćem tržištu i što smo prva kompanija u Srbiji koja je za svoj portfolio dobila prestižan "WELL Health-Safety" sertifikat koji doprinosi zdravijoj budućnosti za sve. Naša politika poslovnog upravljanja na prvo mesto stavlja zdravlje i bezbednost zaposlenih, korisnika i posetilaca naših objekata. Stoga nam je izuzetno važno da kvalitet naših zgrada i bezbednost boravka u njima, kao i komfor koji one pružaju budu na najvišem mogućem nivou - kaže Jovana Cvetković, direktorka razvoja, tehničkih operacija i inovacija u kompaniji MPC Properties.

Jovana CvetkovićJovana Cvetković

Kao kompanija koja je odgovorna za upravljanje više od 12 poslovnih i retail objekata na teritoriji Beograda, MPC Properties doneo je tokom septembra 2022. godine odluku o gašenju rasvete na fasadama svojih objekata tokom noći, koja uključuje i sve reklame i sredstva oglašavanja centara i zakupaca, a sa ciljem podržavanja zelene agende Srbije i doprinosa smanjenju potrošnje električne energije u poslednjem kvartalu 2022. godine.

Na šoping centrima UŠĆE Shopping Center, BEO Shopping Center, Delta City, Mercator centar i IMMO Outlet centar rasveta se gasi u 22:30h, pola sata nakon zatvaranja šoping centara, dok se rasveta na poslovnim centrima UŠĆE Tower One, UŠĆE Tower Two, Navigator Business Center 1, Navigator Business Center 2, Plaza Prima i TLD Belgrade gasi od 20-h.

- Odlučili smo se na ovaj korak jer smatramo da naša liderska tržišna pozicija podrazumeva pružanje podrške privredi i brigu prema zajednici u izazovnom periodu. Takođe, u sklopu sprovođenja naše zelene strategije, razvili smo i planiramo dalji razvoj niza projekata, koji imaju za cilj integraciju najbolje održive prakse u poslovanje kompanije, ali i promovišu pametna rešenja koja doprinose dobrobiti čitave zajednice - ističe Jovana Cvetković.

Zeleni projekti pedstavljaju primer implementacije inovativnih rešenja "skaliranog, procesa cirkularne ekonomije" na mikro nivou jedne zgrade i zatvorenih održivih rešenja na nivou objekta, a u cilju sprovođenja projekata koji su skladu sa Deklaracijom zelene agende.

Na krovu UŠĆE Shopping Centra trenutno je postavljena solarna elektrana snage 50kW na površini od 400 m2. Proizvedena energija se koristi za punjenje električnih vozila postavljenih u garaži UŠĆE SC. Planirana je montaža dodatnih solarnih panela na krovu UŠĆE SC, kao i na krovovima svih drugih šoping centara koje kompanija ima u portfoliju.

Solarna elektrana na UŠĆE SCSolarna elektrana na UŠĆE SC

Ukupna snaga svih solarnih elektrana koje se planiraju na krovovima MPC Properties šoping centara će iznositi 3.353.00 kW, dok bi njihova godišnja proizvodnja električne energije trebalo da bude oko 3.900MWh. Tom snagom moguće je obezbediti električnu energiju za 900 domaćinstava, a ako uzmemo da je prosek članova po domaćinstvu 2,5 dolazimo do informacije da iz solarnih elektrana na krovovima MPC Properties šoping centara može da se napaja naselje sa 2.250 stanovnika.

MPC Properties promoviše i alternativne vidove transporta, podržavajući korišćenje eko vozila. Kroz svoju mrežu objekata kompanija obezbeđuje vozačima električnih automobila, bicikala i trotineta adekvatne parking stanice sa punjačima, koje korisnicima istih omogućavaju udobnost i potrebnu infrastrukturu.

U čitavoj MPC Properties mreži poslovnih objekata i šoping centara postoji ukupno 400 parking mesta za bicikle, koji promovišu alternativne načine transporta i njihov doprinos čistom vazduhu i zdravom načinu života. Takođe, MPC objekti broje 46 punjačkih mesta za električne automobile, a UŠĆE Shopping Center je prvi šoping centar na Balkanu sa BIKEEP parking stanicom sa punjačima za električne bicikle i trotinete. Ovakva stanica do kraja godine biće pozicionirana i na drugim šoping centrima i poslovnim objektima MPC Properties portfolija.

Veliku pažnju kompanija posvećuje i reciklaži, pa se tako 312 t kartona i 12 t stakla reciklira svake godine. Takođe, oko 480 m3 organske materije se pretvara u vredno đubrivo koje se dalje koristi na portfoliju, a trenutno je u procesu uvođenje kompostiranja na lokaciji UŠĆE kompleksa gde je planirana nabavka mašina za kompostiranje hrane za otpad kapaciteta do 274kg/dan, u cilju smanjenja korišćenja hemijskog, neorganskog đubriva, čime se umanjuje emisija CO2, a eliminacijom transporta otpada na deponiju, smanjuje se količina otpada na licu mesta i vrši se promocija urbanog vrtlarstva zajednice i edukacija na temu cirkularne ekonomije.

Održive zelene krovne bašte u okviru MPC Properties portfolija obezbeđuju zdravo okruženje dok paralelno doprinose čistijem vazduhu, podržavaju biodiverzitet i zdraviji ekosistem. Trenutno MPC poseduje zeleni krov na poslovnom centru Navigator Business Center 1, a na krovu UŠĆE Shopping Centera planirana je postavka zelenog krova površine oko 800 m2 sa urbanim povrtnjakom koji će se navodnjavati kišnicom.

Paralelno sa postavkom zelenih krovova uvedene su i košnice na MPC Properties objektima. U pitanju je 12 košnica koje se nalaze na krovovima UŠĆE Shopping Centra i poslovnog centra Navigator Business Center 2, kao i u bašti ispred UŠĆE Towers poslovnog kompleksa. Pčele su jedan od najvitalnijih članova našeg ekosistema, odgovorne za oprašivanje biljaka koje čine značajan deo zaliha hrane i pomažu u kontroli erozije, obezbeđuju stanište životinja i povećavaju kiseonik uz istovremeno ublažavanje ugljen-dioksida. Projekat urbanog pčelarstva MPC Properties realizuje u saradnji sa Udruženjem MAD MED i Beogradskim udruženjem pčelara.

Tvoj centarTvoj centar

Jedna od inovacija koju je kompanija sprovela tokom prošle godine je lansiranje "loyalty platforme", aplikacije "Tvoj Centar" koja je umrežila četiri velika šoping centra u vlasništvu kompanije – UŠĆE SC, BEO SC, Delta City i Mercator Centar.

Cilj ove inovacije, koja prati dinamiku društvenih promena i tehnološke revolucije, je da donese autentično iskustvo posetiocima centara, a istovremeno poveća lojalnost kupaca. Korisnik uz ovu aplikaciju može bolje da planira svoj čin kupovine, jer mu omogućava da se na jednom mestu informiše o svim promocijama i aktuelnostima u MPC Properties šoping centrima, kao i o novostima na tržištu. Takođe, korisnik aplikacije ima mogućnost da posetom UŠĆE, BEO, Delta City ili Meractor šoping centara osvaja bodove koje dalje može da pretvori u konkretne poklone i popuste.

Aplikacija je lansirana sredinom novembra 2021. godine, a već premašila planirani target od oko 50.000 preuzimanja i preko 25.000 realizovanih nagrada.

Kompletan sadržaj tematskog biltena "Nekretnine i gradnja - investicije kao zalog za budućnost" možete pogledati OVDE
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Visual Art Studio iz Novog Sada ponudio najbolje idejno rešenje za novu sportsku halu u Subotici (FOTO)

Rad arhitekata Ivana Ostojića i Zorana Škiljića iz Biroa za projektovanje i dizajn enterijera Visual Art Studio iz Novog Sada proglašen je najboljim na Konkursu za dizajn i izradu idejnog rešenja nove sportske hale u Subotici. Prva nagrada dodeljuje se u bruto iznosu od 1.500.000 dinara. Kako se navodi u obrazloženju žirija, prvonagrađeni rad se izdvojio kompaktnom formom koja balansira između jednostavnosti i snažnog estetskog izraza

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.