NavMenu

Trgovci traže ukidanje PDV-a na donacije - Više se isplati bacanje hrane nego doniranje

Izvor: RTS Ponedeljak, 17.10.2022. 08:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/Engin Akyurt)Ilustracija
Hrana je u proseku, u celom svetu, skuplja 8% nego pre godinu dana. Svetska organizacija za hranu upozorava da će zbog poremećaja koje izaziva rat u Ukrajini i rasta cena žitarica, osnovne životne namirnice biti još skuplje i da vreme jeftine hrane prolazi. Uprkos svemu tome, hrana se baca. U Srbiji na deponijama godišnje završi oko 250.000 tona. Trgovcima se sada više isplati da hrana završi u smeću, jer na poklonjene namirnice plaćaju PDV.

Već šest godina isti oglas u izlogu Draganovog ekspres-restorana – niko ne treba da bude gladan. Zato svakoga dana kuvan obrok donira najugroženijim sugrađanima.

- Bude tu 10 do 15 ljudi, dođu, uzmu malo hrane, ne mislim da iko zloupotrebljava. Kolege u ostalim restoranima možda ne mogu da se organizuju baš na ovaj način na koji ja mogu, ali sigurno mogu na neki drugi. Neka ovo bude jedan apel za njih da te viškove koje imaju doniraju nekim ustanovama ili to urade već na neki drugi način, samo ne bacati - poručuje Dragan Đurić, vlasnik ekspres-restorana.

Znaju to i građani, koji kažu da u vreme inflacije više vode računa o hrani.

Svaki zalogaj od ručka koji nam pretekne uglavnom završi u smeću. Iako se to na dnevnom nivou čini da je zanemarljivo, statistika pokazuje da svaki stanovnik Srbije na godišnjem nivou baci oko 28 kilograma hrane.

Bacalo bi se manje kada bismo imali Zakon koji bi motivisao i građane i kompanije da doniraju viškove. Trgovcima se sada više isplati da hrana završi u smeću, jer na poklonjene namirnice plaćaju PDV.

- Mi se zalažemo i dalje, svakim danom se borimo da se donese zakon o ukidanju PDV-a na donaciju hrane što pre. PDV nije mali, na neku veću količinu i veću donaciju to su ogromni novčani iznosi, i samim tim kompanije bi se sigurno više osmelile da doniraju kada bi zakon bio donet - rekla je Katarina Žigić Blagojević iz Banke hrane Beograd.


Veliki ekološki problem, ali i novi izvor energije

Bačena hrana, osim socijalnog, veliki je i ekološki problem.

Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju PKS-a, napominje da jedan kubni metar deponije sada košta oko 200 EUR.

- Mi sada imamo preko 90% otpada koji se stavlja na deponije. Dakle, to je jedan ogroman resurs koji bi mogao da postane jedan novi izvor energije. Imamo model da se od bioenergana konvertuje električna energija - kaže Siniša Mitrović za RTS.

I dok se o štednji struje uveliko govori, čak uvode i obavezne mere, prema hrani se odnosimo nedopustivo nemarno, kažu upućeni i navode da u proseku svako domaćinstvo u Srbiji godišnje baci hrane u vrednosti od 800 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.