NavMenu

Osnovan regionalni centar za rešavanje sporova u građevinarstvu (CDRC)

Izvor: Beta Petak, 14.10.2022. 17:07
Komentari
Podeli
(Foto: George Rudy/shutterstock.com)

Udruženje inženjera konsultanata Srbije (ACES), na svečanosti u beogradskoj galeriji Neon, 12. oktobra 2022. zvanično je najavilo otvaranje prvog regionalnog centra za izbegavanje i rešavanje sporova isključivo iz oblasti građevinarstva. Centar pod nazivom CDRC je otvoren po ugledu na zemlje sa razvijenom praksom u vođenju građevinskih sporova.

CDRC centar je zamišljen kao neprofitna organizacija koja će funkcionisati uz podršku vrhunskih profesionalaca prevashodno iz regiona zapadnog Balkana.  Centar okuplja profesionalace sa bogatim međunarodnim i regionalnim iskustvom iz oblasti građanskog prava i inženjerskih poduhvata na najvećim građevinskim projektima u svetu. Centar je osmišljen kao vrlo agilna organizacija sa adekvatnijom strukturom troškova i četiri glavne linije usluga: arbitraža, medijacija, postupci komisije za adjudikaciju i postupci veštačenja. Činjenica da CDRC okuplja proverene profesionalce sa decenijskim radnim iskustvom u građevinarstvu i najboljim advokatskim kancelarijama obezbediće efikasno pružanje obavezujućih i nepristrasnih odluka  za sporove u građevinskoj oblasti.

Veliki broj inženjera svakodnevno se suočava sa raznim problemima na projektima, koji neminovno vode ka eskalaciji sukoba, povećanju cene rada ili dodatno utrošenom vremenu. Ukoliko problemi ne mogu da se reše završe na skupim i dugotrajnim procesima pred međunarodnim arbitražama. Zbog toga je, još pre 10 godina, ACES započeo rad na osnivanju institucije koja bi bila sastavljena od stručnih osoba, kako inženjera tako i pravnika sa poznavanjem domaćih propisa, kulture i lokalnih običaja. Takva jedna institucija omogućila bi stranama u sporu da probleme reše efikasnije.


Cilj osnivača je da Centar, sa sedištem u Beogradu, služi kao primarni regionalni centar za Zapadni Balkan (a ubrzo i za druge međunarodne sporove širom Evrope).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.