NavMenu

Vojska očekuje početak proizvodnje bespilotne letelice "pegaz" - U toku ispitivanja za još 20 prototipova i sedam nultih serija različitih sredstava i oruđa

Izvor: eKapija Četvrtak, 13.10.2022. 15:11
Komentari
Podeli
Pegaz (Foto: Aleksandar Parezanović)Pegaz
Uskoro se očekuje početak serijske proizvodnje naše bespilotne letelice "pegaz", rekao je ministar odbrane Nebojša Stefanović, koji je na Vojnotehničkom institutu otvorio jubilarnu 10. Međunarodnu konferenciju iz oblasti odbrambenih tehnologija Oteh 2022.

- To je u tehnološkom pogledu izuzetno važno za nas. Svesni smo da budućnost odbrane, između ostalog, pored kvalitetnih ljudi, čine dronovi, bespilotne letelice, besposadna vozila, roboti i veštačka inteligencija i u tom smislu ne želimo da zaostajemo za bilo kim u svetu - rekao je Stefanović.

Dodao je da je u periodu između održavanja dva Oteha, dakle za dve godine, u naoružanje Vojske Srbije uvedeno ukupno 61 sredstvo naoružanja i vojne opreme iz domaćeg razvoja.

- Tu su, uz tenk M-84 AS1/2, Oganj i Pasars i modernizovano vozilo pešadije BVP M-80 AB1, raketa M-19 dometa 40+km koju smo uspešno testirali i uvodimo u naoružanje naše vojske, artiljerijska i streljačka municija boljih perfomansi i većih dometa i mnoga druga sredstva koja povećavaju borbenu moć naše vojske - rekao je Stefanović.

Istakao je i da su, takođe, u toku ispitivanja za još 20 prototipova i sedam nultih serija različitih sredstava i oruđa.

Stefanović se na početku posebno zahvalio Vojnotehničkom institutu, "ne samo što je domaćin ovako značajne konferencije, već što je okosnica rada na gotovo svim proizvodima naše domaće odbrambene industrije i istinski integrator različitih složenih sistema, koji su danas deo našeg naoružanja i vojne opreme", navedeno je na sajtu Ministarstva odbrane.

- Nije Srbija nikada bila najveća svetska sila, niti iz reda izuzetno bogatih zemalja, ali smo nacija kako Živojina Mišića, Stepe Stepanovića, tako i Nikole Tesle i Mihajla Pupina - podsetio je ministar u obraćanju učesnicima i dodao:

- Odlučili smo da naš vojnik mora biti dobro obučen, dobro plaćen, ali i izuzetno i moderno opremljen. Kada ste vojno neutralni, ne smete da zavisite samo od uvoza. I zato smo investirali u domaću pamet, naše ljude, domaće institute, domaće fabrike. Njihovi projekti i proizvodi danas čine bazu opremljenosti naših oružanih snaga.

Istakao je da je naša vojska danas opremljena samohodnim haubicama Nora, digitalnim i modularnim Ognjevima, modernizovanim tenkom M-84, PVO sistemima Pasars, oklopno-borbenim vozilima Lazar 3, Miloš i robotizovanim platformama Mali Miloš i brojnim drugim sredstvima, kao i da su "sva ta sredstva delo naših ruku i da, pored naše vojske, imaju kupce širom sveta".


Skup okupio goste iz 13 zemalja

Ovogodišnji Oteh okupio je uz brojne učesnike iz naše zemlje i goste iz ukupno 13 zemalja sa svih strana sveta, od Ujedinjenih Arapskih Emirata, SAD, Alžira preko Belorusije, Iraka, Kazahstana, BiH, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije do Nemačke i Portugalije.

Direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik dr Bojan Pavković rekao je da konferencija ima za cilj lično upoznavanje, razmenu ideja, znanja i iskustava između svih učesnika u procesu razvoja naoružanja i vojne opreme, domaćih i inostranih.

Ove godine, skup je posvećen čuvenom naučniku srpskog porekla Ruđeru Boškoviću, koji je ostvario značajne uspehe na poljima fizike, astronomije, diplomatije, filozofije i umetnosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.