NavMenu

Obeleženo 10 godina aktivnosti Konfindustrije u Srbiji

Izvor: PR Četvrtak, 13.10.2022. 15:06
Komentari
Podeli
(Foto: Nenad Kostić/Konfindustrija Srbija)
U sedištu Ambasade Italije u Beogradu sinoć je obeležena 10-godišnjica aktivnosti Konfindustrije Srbija, predstavništva italijanske asocijacije industrije Confindustria.

Na Generalnoj Skupštini su govorili Luka Gori, ambasador Republike Italije koji je pozdravio sve prisutne i naglasio značaj prijateljstava i uzajamne podrške Srbije i Italije, istakavši da je snaga u zajedništvu i da je tokom dosadašnjih 10 godina aktivnosti Konfindustrije u Srbiji urađeno mnogo toga u jačanju ekonomskih odnosa ovih dveju zemalja, kao i da su novi zajednički projekti tek na pomolu.

Gori je podsetio na istorijsko prijateljstvo i strateško partnerstvo Srbije i Italije, istakavši da je Srbija u prvih 10 godina delovanja Konfindustrije ostvarila izuzetan ekonomski i društveni napredak i zahvaljujući doprinosu italijanskih preduzetnika. Gledajući u budućnost, ambasador Gori je istakao važnost težnje ka novim oblastima saradnje, počevši od energetske tranzicije i agrotehnologije, kako bi se dodatno ojačalo istorijsko prijateljstvo između Rima i Beograda.

Predsednik Konfindustrije Srbija Patrizio Dei Tos (Foto: Nenad Kostić/Konfindustrija Srbija)Predsednik Konfindustrije Srbija Patrizio Dei Tos

Predsednik Konfindustrije Srbija Patrizio Dei Tos izjavio je da je velika čast što se prva decenija aktivnosti Konfindustrije proslavlja baš u ambasadi Republike Italije, podsetivši sve prisutne da je Konfindustrija u Srbiji osnovana 2012. godine i da su uloženi veliki trud i energija svih kompanija članica kako bi se ispunila osnovna misija Konfindustrije - da u Srbiju dovede ono najbolje što Italija može da ponudi u smislu industrije i poslovanja.

Maria Luisa Meroni, predsednica Konfindustrije Est Europa obratila se putem video poruke i čestitala jubilej, naglasivši da je Konfindustrija Srbije svojim predanim radom i zalaganjem zaista doprinela tome da se veliki broj italijanskih kompanija odlučio i dalje odlučuje da investira i svoje poslovanje započne u Srbiji.

Brojnim gostima i prisutnim članovima Konfindustrije Srbije, su se takođe obradili Eduardo Bombieri, Zamenik predsednika Izvršnog odbora, Banca Intesa i Dragan Filipović, CEO Generali osiguranje.

Bombieri je iskoristio priliku da čestita Konfindustriji, njenim kompanijama članicama i osoblju na proteklim uspešnim godinama prisustva na tržištu, na doprinosu različitim poslovima u Srbiji i daljem jačanju saradnje između srpskih i italijanskih kompanija.

Dragan Filipović, ujedno i član Upravnog odbora udruženja Konfindustrija Srbija prepoznao je kao jedinstvenu asocijaciju na srpskom tržištu, naglasivši da "od Konfindustrije možeš očektivati poziv i pitanje o tome da li nešto treba, da li možemo da pomognemo".

U toku večeri, prvi put je dodeljena nagrada Franco Delneri, u znak sećanja na jednog od osnivača naše asocijacije u Srbiji. Nagrada je dodeljena kompaniji DDOR Osiguranje, koja je pokazala najbolje rezultate u ESG kategoriji standarda poslovanja (ekološki, društveni i upravljački).

Nagradu je primio Frančesko Maši, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja i tom prilikom izjavio:

- Veoma sam ponosan na svoju kompaniju DDOR i našu grupu Unipol koji su pokazali visok nivo razumevanja, delovanja i življenja koncepta održivosti u toliko aspekata koji su bili predmet ove procene. Naša grupacija – Unipol je lider u promenama u Italiji implementirajući ESG standarde u poslovne procese. Ovde, u Srbiji, DDOR usvaja te standarde, stvarajući poslovno okruženje za prilagođavanje visokom nivou ESG standarda Grupacije i pozitivno utiče pažljivim upravljanjem, brigom o životnoj sredini, socijalnoj zaštiti i aktivnostima sa pozitivnim ESG uticajem.

(Foto: Nenad Kostić/Konfindustrija Srbija)

Događaj je otvorio okrugli sto na temu "Žene u preduzetništvu" koji je moderirao Goran Pitić, Predsednik saveta univerziteta FEFA, koji je za učesnice imao uspešne dame: Irenu Brajović, direktorku Konfindustrije Srbija, Maju Kolar, direktorku sektora za MSP, Banca Intesa, Brankicu Janković, Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti, Sanju Popović Pantić, Predsednicu Udruženja poslovnih žena Srbije, Milu Litvinjenko, vlasnicu i direktorku kompanije Aura, kao i brojne druge.

Učesnice su se složile u tome da kada žene pokrenu posao, to rade jer imaju želju za samoostvarenjem i potrebu da svoje stručno znanje i sposobnosti iskoriste u sopstvenom biznisu kao i da se "svoj život uzme u svoje ruke" i zarađuju više:

- Naš cilj je da u narednom periodu više ne govorimo o ženskom i muškom preduzetništvu, već jednostavno o preduzetništvu. Naravno do toda je potrebno mnogo toga da se uradi, iako je mnogo toga već urađeno, to je nešto što neće ići tako brzo - izjavila je Branislava Simanić, direktorka sektora za preduzetništvo u Privrednoj komori Srbije.

Nakon svečanog dela programa, upriličena je modna revija srpskog brenda Nonna Handmade koja je simbolično predstavila prijateljstvo Italija – Srbija kroz talenat i zanatsko umeće domaćih vezilja i italijanskih materijala - inspirisana etno motivima italijanske fiorentinske i sicilijanske etno tradicije i srpske srednjovekovne tradicije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.