NavMenu

U Petnici otkrivena najveća pećinska grobnica u Evropi

Izvor: RTS Četvrtak, 13.10.2022. 12:45
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/677183011)
Najveću poznoantičku pećinsku kolektivnu grobnicu u Evropi otkrili su u Petničkoj pećini arheolozi Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo i Istraživačke stanice Petnica u saradnji sa speleolozima Društva istraživača Vladimir Mandić Manda.

Radi se o važnom areheološkom otkriću, koje je bilo moguće kada je zbog suše pao nivo vode u podzemnom Aždajinom jezeru u Petničkoj pećini.

Tada je otkrivena i do sada nepoznata dvorana, a pronađeni su skeletni ostaci više od 20 osoba i ostaci keramičkih posuda iz 4. ili 5. veka.

- Nama je velika čast što smo bili deo ovog istraživačkog tima. Kao Istraživačka stanica Petnica i nešto što je za nas jako važno, jeste što je Petnička pećina predmet našeg istraživanja. Tako je nastalo ovo otkriće, zato što je deo naših obrazovnih programa, aktivnosti koje se realizuju u Petničkoj pećini primetio taj pad nivoa vode. Onda su bili obavešteni naši drugari, speleolozi iz Društva istraživača Vladimir Mandić Manda, koji su pozvali mene, i mi smo, zapravo, prvi koji smo otkrili taj deo istraživanja - kaže Vladimir Pecikoza, arheolog Istraživačke stanice Petnica.

- Nakon toga uključuje se Zavod za zaštitu spomenika, koji će biti glavni nosilac ovog istraživačkog posla i ovo stvarno predstavlja arheološki jedno važno otkriće iz razloga što je jedinstveno, nema do sada ovako zabeležnih situacija u Evropi, a i brojnost individua, koje smo pronašli u samoj pećini govori u prilog tome - dodaje Pecikoza.

Posle specijalističkih analiza, očekuje se nastavak istraživanja u Petničkoj pećini i njenoj široj okolini.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.09.2023.  |  Agro

Ministarka: Odluka o zatvaranju Mitrosa nije konačna

Kompanija Mitros u Sremskoj Mitrovici prošle nedelje je radnike i javnost obavestila da će obustaviti proizvodnju. Odluka je doneta nakon detaljne analize, a tačan datum biće naknadno utvrđen, saopštava kompanija. U Sindikatu kažu da im je rečeno da će sva prava oko 500 zaposlenih biti ispoštovana. Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković poručuje da odluka o zatvaranju nije konačna, prenosi Danas. Ministarka poljoprivrede

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.