NavMenu

Vorwerk podiže investiciju u Srbiji na viši nivo - Umesto sklapanja, u Preljini će se proizvoditi auto-delovi za poznate svetske brendove

Izvor: eKapija Ponedeljak, 10.10.2022. 15:48
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Nemačka kompanija Vorwerk koja je pre dve godine kod Čačka otvorila fabriku za proizvodnju auto-delova, namerava da da proširi tehnološki proces i umesto dosadašnjeg sklapanja pređe na proizvodnju u svom kompleksu u Preljini u okviru kojeg posluju kompanije Vorwerk Autotec Srbija, Vorwerk Drivetec Srbija i Eldisy Srbija.

Ministarstvu zaštite životne sredine s tim u vezi je podnet zahtev za davanje saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta rekonstrukcije i dopune tehnološkog procesa u fabričkom kompleksu.

Kako je navedeno u projektu koji su izradile firme Bates i Green and naturale environment, Vorwerk i Eldisy, proizvođači zaptivki i delova za karoserije za automobile poznatih svetskih kompanija, trenutno u Preljini sklapaju pomenute delove od već gotovih i obrađenih komponenti.

- S obzirom da investitor želida proširi tehnološki proces i pređe na proizvodnju delova koja podrazumeva i određene postupke obrade dostavljenih sirovina i poluproizvoda, potrebno je određenim delovima

objekta odnosno prostorijama promeniti namenu uz eventualno vršenje intervencija i
rekonstrukcijom unutrašnjih, mašinskih, elektroenergetskih i signalnih instalacija – navodi se u projektu.

Dodaje se da reč o transferu tehnologije u Srbiju i ističe da će se kapacitet proizvodnje povećavati fazno - u prvoj fazi planirana je nabavka osnovne opreme i proizvodnja relativno malog kapaciteta, koji bi se u narednim godinama povećavao do predviđenog maksimuma.

U planu je da Vorwerk proizvodi 1,5 miliona komada nedeljno ležajeva od metala i gume, 10 miliona svih tipova sklopova godišnje i 1,2 miliona komada komponenti izgrađenih brizganjem plastike na mesečnom nivou.

Eldisy će pak proizvoditi 970.000 komponenti za odvod vode godišnje i 5,9 miliona komada zaptivnih sistema za prozore na godišnjem nivou.

B. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.12.2023.  |  Građevina

U Inđiji izdat rekordan broj građevinskih dozvola - Gradi se 500 stanova

Opštinsko Odeljenje za urbanizam u Inđiji u prvih deset meseci ove godine izdalo je veći broj građevinskih dozvola i lokacijskih uslova investitorima nego što je to bio slučaj u prethodne dve godine, saopštila je ova lokalna samouprava. Po osnovu obračuna doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta, u opštinsku kasu svake godine slije se oko 20 miliona dinara više, što je pokazatelj razvojnog trenda u oblasti građevinarstva u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.