NavMenu

Savremeni proizvodi za održivu gradnju u budućnosti

Izvor: eKapija Utorak, 15.11.2022. 08:14
Komentari
Podeli
Sirovina za proizvodnju cigleSirovina za proizvodnju cigle
Prirodni građevinski materijali u poslednje vreme dobijaju sve veću pažnju investitora. Ekološki prihvatljivi materijali prilagođeni savremenim potrebama življenja koji omogućavaju održivu gradnju uz što manji uticaj na životnu sredinu, danas postaju izbor sve većeg broja krajnjih korisnika. Neizvesna situacija na tržištu energenata podstakla je mnoge da osveste važnost "zelene" gradnje i prednost daju prirodnim materijalima poboljšanih izolacioniih svojstava.

AD POLET IGK koji posluje u sastavu NEXE Grupe, regionalnog proizvođača građevinskog materijala, u kontinuitetu prati potrebe svojih kupaca te proizvode prilagođava savremenim trendovima gradnje. Kao sirovina Poletovih proizvoda koristi se glina - posebna vrsta zemljišta nastala tokom složenih geoloških procesa koja se odlikuje glinenim mineralima čije prisustvo je neophodno u određenom sastavu i odgovarajućoj količini. Kako bi se osigurao kontinuitet u kvalitetu sirovine, kontrola se sprovodi od samog iskopa na ležištu do prerade i čuvanja u bazenima za odležavanje. Kontrola kvaliteta u Poletu vrši se u opremljenoj laboratoriji po tačno definisanim metodama i propisanim procedurama, odnosno po Planu kontrole kvaliteta koji je u skladu sa zahtevima standarda ISO 9001.


Kvalitet potvrđen brojnim sertifikatima

Zahvaljujući kvalitetnoj sirovini, kao i brojnim ulaganjima u sve proizvodne procese, ali i znanja ljudi, Poletovi proizvodi prepoznati su na sve zahtevnijem tržištu. Potvrdila je to i Privredna komora Srbije dodelivši žig Čuvarkuća Poletovim termo blokovima TB-25 Optim i TB-20 Optim, dok iz klasičnog programa taj znak nose Giter 25 i Fert 14. Na taj način potvrđen je kvalitet i vrednost koju su stvarali domaći radnici od kvalitetne domaće sirovine. Osim blokovskog programa, ponosni nosioci ovog znaka su i crepovi Klasik+, Ideal, Glinex trend i Glinex trend bordo engobirani te deo asortimana pločica Polet - Keramike.

A blok TB 25 - 2A blok TB 25 - 2

AD POLET IGK nosioc je i Ekološke deklaracije proizvoda (EPD) o zaštiti životne sredine kojom su potvrđeni međunarodni standardi održivosti kako za proizvode iz proizvodnih programa termo blokova, klasičnih i pregradnih blokova tako i za crepove i fazonske komade od gline. Ekološku deklaraciju izdaje Institut za ispitivanje materijala na period od pet godina.

Isključivo ekološki materijal koristi se i u Poletovom pogonu za proizvodnju crepa u Novom Bečeju, a kupcima su ponuđene linije crepa Glinex Trend, Klasik +, Ideal i Ideal +. Poletov crep je prirodni proizvod čiji je referentni životni vek duži od 50 godina, što je i potvrđenom EPD-om. Kako bi krov u potpunosti predstavljao funkcionalno, trajno i estetski privlačno rešenje, kupcima su na raspolaganju i prateći glineni elementi i krovna oprema (žlebnjaci, specijalni elementi, krovne folije, kopče za žlebnjak itd). Ukoliko je postavljen po pravilima struke i uz adekvatnu krovnu opremu, Poletov crep decenijama će štititi vaše domove.

NEXE crepNEXE crep


Novi proizvodi iz opekarskog programa

AD POLET IGK prepoznat je i kao najveći proizvođač opeke i prvi proizvođač termo bloka velikog formata u Srbiji. Pogonom u Stražilovu svoje kupce snabdeva klasičnim opekarskim programom, termo i pregradnim programom, za šta je nositelj više ekoloških i deklaracija kvaliteta.

Neprestano ulaže u razvoj svojih proizvoda pa je tako nedavno tržištu predstavljen i akustični A blok TB 25. Ispitivanje zvučne izolacije glinenog bloka s vertikalnim šupljinama oznake A blok TB 25 sproveo je Institut za ispitivanje materijala a.d. Beograd u svojim laboratorijama za akustiku i vibracije. Ispitivanja su izvršena u skladu sa svim propisanim standardima, a dobijen je rezultat od 54 db. Prema validnim standardima, granica za postizanje akustičnih svojstava i izdavanje atesta jeste 52 db, iz čega proizilazi da Nexe A blok TB 25 na visokom nivou odgovara zahtevima tržišta.

Pored termoizolacionih svojstava koji omogućavaju akumulaciju toplote, te doprinose stvaranju ugodne mikroklime u domu ili poslovnom prostoru, akustična izolacija sve više dobija na važnosti prilikom izgradnje objekata stambene i poslovne namene. Tako je novi akustični A blok TB 25, proizveden od isključivo prirodnih materijala, bez sintetičkih dodataka, logičan sled unapređenja kvaliteta proizvoda koju Poletovi kupci i očekuju.

Osim akustičnog bloka, Polet je nedavno tržištu predstavio novost u kategoriji pregradnog programa. Osim već prepoznatih pregradnih blokova PB10 i PB12 dužine 380 mm, sada su svojim kupcima ponudili i pregradne blokove dužine 500 mm koji omogućavaju brži i lakši proces gradnje, kao i jednostavniju manipulaciju na gradilištu.

Stražilovo - proizvodnja cigleStražilovo - proizvodnja cigle

Još se jednom pokazalo kako spoj modernih tehnologija i kvalitetne sirovine, poštujući tradiciju gradnje podneblja u kojem živimo, mogu rezultirati vrhunskim proizvodima koje su prepoznali domaći i inostrani kupci.

AD POLET IGK u sastavu NEXE Grupe posluje od 2003. godine, a od tada do danas realizovan je niz ulaganja u modernizaciju proizvodnje, energetsku efikasnost, povećanje kvaliteta i uvođenje novih proizvoda kao i povećanje stepena zaštite životne sredine. U tom smeru Poletove fabrike nastavljaju svoje poslovanje.

Kompletan sadržaj tematskog biltena "Nekretnine i gradnja - investicije kao zalog za budućnost" možete pogledati OVDE
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.